Via lliure a l'escola en català. Un tribunal de Montpeller ha donat la raó a La Bressola en el litigi amb l'Ajuntament de Perpinyà (Catalunya Nord), tot suspenent la preempció exercida pel consistori sobre el Monestir de Santa Clara feta servir per bloquejar el projecte d'escola-liceu. La justícia ha desestimat els arguments esgrimits pel govern municipal sobre els riscos d'instal·lar un centre educatiu en una zona amb un alt risc d'inundacions i amb la presència d'un cementiri. De fet, l'ajuntament havia adduït raons vinculades amb la preservació del patrimoni, però no va presentar cap projecte. Davant d'això, el tribunal ha considerat en la sentència emesa aquest dimarts 14 de desembre que no s'ha demostrat que el projecte d'escola en català no es pugui fer per aquests motius i ha recordat que el seu plantejament ho permet.

La Bressola va anunciar a principis de setembre que celebrava el 45è aniversari fent el primer pas per obrir una escola-liceu en català a Perpinyà, fet que permetria donar sortida als centenars d'alumnes que any rere any estudien en el sistema educatiu immersiu als vuit centres de l'entitat. Llavors, la direcció va plantejar a l'ajuntament la voluntat d'adquirir el Monestir de Santa Clara per tirar endavant el projecte i, inicialment, no va rebre cap objecció. Aleshores, en va iniciar els tràmits amb una paga i senyal de 60.000 euros, però el consistori va canviar d'opinió i va exercir l'esmentada preempció: el dret de compra prioritari de l'edifici, tot al·legant raons vinculades a la preservació del patrimoni, però sense presentar cap projecte alternatiu. És a dir, el govern municipal de l'ultra Louis Aliot va posar en marxa una estratègia sense gaire fonament per intentar bloquejar el projecte d'escola en català.

TUIT La Bressola

Per fer front a aquest tripijoc de l'ajuntament, La Bressola va organitzar una roda de premsa per denunciar la situació i acusar l'alcalde de "traïció". A més, va presentar dos recursos davant dels tribunals: un per reclamar mesures cautelars i un altre per resoldre la qüestió de fons. Ara, el Tribunal Administratiu de Montpeller ha donat la raó a La Bressola en el recurs d'urgència i ha suspès la preempció exercida per l'ajuntament, a qui també ha condemnat a pagar 2.000 euros a l'escola.

L'ajuntament va argumentar que tenia la intenció d'adquirir el convent per "conservar el patrimoni històric" de Perpinyà, a més de qualificar el projecte de La Bressola "d'irrealitzable" perquè es planteja en una zona amb risc d'inundacions i amb la presència d'un cementiri on hi ha les restes d'una destacada monja clarissa, Anna Maria Antigo. De fet, també va assenyalar que el monestir no podria encabir els 250 alumnes previstos i, fins i tot, que tot plegat era contrari al codi urbanístic. Però en la resolució del tribunal es detalla que les monges propietàries del convent van manifestar que l'ajuntament mai havia mostrat cap mena d'interès per adquirir l'espai, fins al punt que la primera cita que va obtenir l'agent immobiliari amb el consistori va ser a l'octubre, després d'exercir el dret de preempció.

L'associació celebra la decisió judicial

La directora general de La Bressola, Eva Bertrana, ha celebrat la decisió judicial i ha anunciat que tornaran a iniciar els tràmits per fer realitat l'escola-liceu, segons recull l'ACN. Bertrana ha dit que ja han perdut temps, tot i que la resolució els permet reprendre les negociacions i ho ha qualificat de "primer pas". En aquest sentit, s'ha mostrat convençuda que el tribunal també els donarà la raó quan es resolgui la qüestió de fons.

La Bressola ha mostrat "la seva satisfacció després de la sentència del Tribunal Administratiu de Montpeller i demana a l'ajuntament que, vista la resolució d'aquest recurs d'urgència, faci un pas enrere i permeti el desenvolupament del projecte d'escola-liceu a Perpinyà". "Després de l'èxit de la mobilització del 23 d'octubre, aquesta sentència facilita la realització del projecte d'escola-liceu al Monestir de Santa Clara del barri del Vernet. Tot i això, l'associació continua treballant en una solució provisional per a la tornada a l'escola el 2022, a l'espera de l'obertura del nou centre de secundària al monestir", ha explicat l'entitat en un comunicat.

 

Imatge principal: Manifestació en favor de La Bressola a Perpinyà l'octubre passat  / ACN