L'èxit de la immersió és indiscutible però la deixadesa de l'administració a l'hora de gestionar i cuidar el model d'escola catalana, una vergonya. Aquesta és la idea que ha exposat aquest dimarts el mestre i pedagog Joaquim Arenas, considerat un dels artífexs de l'escola catalana, al debat La immersió, en perill? La immersió, viva! que ha organitzat ElNacional.cat i s'ha celebrat al Palau Robert de Barcelona, on també hi han participat el filòsof i articulista Bernat Dedéu, la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, i el fundador de 'La Lectora', Marc Rovira.

"La immersió era un conjunt de tècniques perquè un grup de nens aprenguessin en un temps ràpid una llengua determinada. I és un èxit total perquè els nens que entren amb una llengua que no és el català l'aprenen", ha explicat Arenas. Responent al que es diu, que la majoria d'alumnes quan van pel carrer parlen en castellà, Arenas ha sigut clar: "Pregunteu-los alguna cosa en català, ja veureu com respondran".

 

Arenas, però, sí que ha criticat "la deixadesa" de l'administració, la qual ha qualificat de "vergonyosa". I ha posat d'exemple que des de la Generalitat no s'han posat els recursos suficients perquè la immersió seguís fent-se de manera efectiva.

També ha apuntat que s'ha perdut la falta d'entusiasme pel català que hi havia anys enrere i que traslladava l'ensenyament de la llengua a tot un barri, més enllà de l'escola. Per a Arenas, tota aquesta davallada va començar quan van entrar els "independentistes", en referència al moment que ERC va assumir la conselleria d'Educació amb el tripartit. I anecdòticament ha revelat que al president Tarradellas "li feia por el català perquè pensava que podia dividir la societat".

 

TV3, "vergonyosa"

El mestre i pedagog ha instat també a deixar de veure el català únicament com una llengua escolar i ha cridat a tenir "consciència lingüística i social", esperit crític i "fidelitat lingüística". En aquest sentit, TV3 no s'ha escapat de les seves crítiques, i també de les dels altres ponents. "TV3 és una pura vergonya", ha dit.

Per últim, preguntat sobre què s'ha de fer davant les imposicions judicials d'aplicar un 25% de castellà a les escoles, Arenas ha respost que "ens hem d'alliberar del castellà". Tot i reconèixer que si fos mestre "tindria una mica de por", "si es veuen apuntalats per la societat civil i els pares", ha considerat que serà més fàcil defensar el model. "No plantar cara no serveix de res i crea més desànim en la gent. Si es fa bé, ens en sortirem. L'escola catalana és una joia que hem creat. No pot ser que vingui un togat i ho tiri tot per terra", ha conclòs.

 

Imatge principal: el mestre i pedagog Joaquim Arenas, considerat un dels artífexs de l'escola catalana, al debat 'La immersió, en perill? La immersió, viva!' d''ElNacional.cat' / Foto: Sergi Alcàzar