La visita de Joan Carles I a l'Estat, amb reunió amb el seu fill Felip VI i dinar amb diferents membres de la seva família, reina Sofia inclosa, tot i que amb mascareta pel seu positiu en covid, segueix omplint els titulars. Probablement, serà així fins que torni a l'Estat de nou amb motiu d'unes regates a Galícia i sense cap intenció de donar explicacions. Aquestes explicacions, però, també les haurà de donar a l'actual monarca. Joan Carles I ha burlat les normes internes que va establir Felip VI amb la seva arribada al tron per intentar ser una institució més transparent i evitar conductes poc exemplars del seu pare, ja que l'emèrit va arribar a l'aeroport de Vigo en un avió privat, finançat per l'emir del qual és hoste a Abu Dhabi. I aquest fet excedeix "els usos habituals, socials o de cortesia" que Felip va posar com a límit a l'acceptació de regals per part de la Família Reial, tal com informa Eldiario.es. I tot i que Joan Carles no té cap funció representativa, tant ell com Sofia de Grècia en segueixen formant part. 

Per l'actual cap d'Estat, aquesta és una norma important, ja que apareix al primer article de la normativa sobre regals a favor dels membres de la Família Reial, que es va implementar el desembre del 2015, un any i mig després de la seva arribada al tron el juny del 2014 després de l'abdicació del seu pare, condicionada pels escàndols de l'emèrit. Durant el regnat de Joan Carles I, aquest va rebre un iot, dos cotxes Ferrari i fins i tot cases. Això contrasta de ple amb la idea que "els membres de la Família Reial no acceptaran regals que superin els usos habituals, socials o de cortesia, ni acceptaran favors o serveis en condicions avantatjoses que puguin condicionar el desenvolupament de les seves funcions". 

Visita poc discreta i polèmica 

El viatge de Joan Carles I ha suposat un maldecap important per a la institució, que esperava que es comportés d'una manera ben diferent de la que finalment ha adoptat: ha estat el protagonista del cap de setmana, s'ha deixat veure, s'ha negat a donar explicacions i fins i tot ha anat a veure un partit del Barça d'handbol a Pontevedra, en el qual jugava el seu net Pablo Urdangarin amb la samarreta blaugrana. Ara, a tot això, se li ha de sumar el fet que hauran de aclarir si aquest vol amb el jet privat de 34 milions d'euros ha estat o no un regal. Segons explica el diari El Independiente, l'últim reial decret que fa referència a la transparència de la Casa Reial, publicat fa menys d'un mes, establia que es publicarà a la pàgina web oficial de la institució "la relació anual de regals institucionals que hagin estat rebuts per la Família Reial", ja que és responsabilitat seva registrar, custodiar i valorar els regals que reben per si resulta oportú incorporar-los al Patrimoni Nacional o donar-los a entitats sense ànim de lucre. 

Tot plegat posa entre l'espasa i la paret Felip VI. El govern de Sánchez sabia perfectament que aquest vol estava costejat per l'emir Mohamed bin Zayed, amic de l'emèrit, ja que La Zarzuela els ha comunicat tot sobre la visita de Joan Carles. En aquest context, els vols no s'han costejat amb fons propis de la institució i, per tant, han de ser un regal i s'han de declarar com a tal, però un vol amb un jet privat milionari és mal de fer encaixar en els "usos habituals, socials o de cortesia".