La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha defensat que els comuns estiguin a la part catalana de la taula de diàleg si el president Pere Aragonès l'amplia i l'obre més enllà de la trobada entre governs. "Si no és només entre governs que no només estiguin els independentistes i també puguem estar el catalanisme transversal. Seria bo que el president ens convoqués i ens expliqui com planteja la nova taula", així ho ha reclamat aquest divendres en una entrevista a la Cadena SER. Albiach ha demanat a ERC i Junts que no entrin en una lluita per les diferents taules, i ha lamentat que cada cop hi ha una "competició més ferotge" entre els dos partits independentistes.

Trobada Aragonès-Sánchez

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, es trobaran el pròxim 21 de desembre al Palau de la Generalitat. Sobre aquesta trobada Albiach ha afirmat que s'emmarca dins "la normalitat democràtica que s'havia perdut en els últims anys", i ha celebrat que és notícia positiva, ja que, "la col·laboració és necessària". Pel que fa a la taula de diàleg que s'ha de produir després d'aquesta reunió, la líder dels comuns no s'ha mostrat tan positiva. 

Segons Albiach, Aragonès ha llançat un "globus sonda" en assegurar que la taula de diàleg no es farà estrictament entre governs tal com s'havia fet fins ara. En aquest sentit, ha reclamat al president que detalli com es planteja aquest nou escenari, i si s'obre a la resta de partits, ha reconegut que als comuns també els agradaria participar. "Seria necessari que no només estiguessin els partits independentistes, sinó que també poguessin estar els diferents partits del catalanisme transversal, que som aquells que volem que tot això surti bé". En ser preguntada per la proposta que defensarien els comuns a la taula de diàleg, Albiach ha assegurat que el primer que es necessita "és el reconeixement nacional de Catalunya". Amb tot, ha assenyalat que a l'horitzó del partit està que els catalans acabin votant sobre l'encaix amb l'estat espanyol, però ha advertit que "fins que això passi, no ens podem quedar amb els braços plegats perquè necessitem avenços". A més, ha defensat la necessitat que Catalunya tingui un sistema de finançament "singular i bilateral".

Cas Madaula

El malestar entre la diputada i secretària segona de la Mesa, Aurora Madaula, i Junts ha estat un dels temes de la setmana, després que Madaula denunciés públicament "violències silencioses de companys i companyes". Albiahc ha sortit al pas i ha traslladat el suport del seu grup a Madaula. "És important el pas que ha fet. És important que les figures més visibles donem exemple i denunciem públicament quan hi ha violències masclistes, perquè n'hi ha a tot arreu", ha reblat. 

La presidenta del Parlament, Anna Erra, ha convidat Madaula a reflexionar sobre la seva continuïtat a la Mesa, i precisament, sobre aquest fet la líder dels comuns ha denunciat que "la pèrdua de confiança com a partit no es pot traslladar a escala institucional"."Madaula va dir que havia patit violència institucional per defensar el dret a l'avortament a Andorra. Expresso el suport a Madaula", ha conclòs.