Pere Aragonès crida Junts i la CUP a sumar-se a la taula de diàleg dels governs, per aconseguir un referèndum sobre la independència de Catalunya. En una entrevista aquest dilluns a TV3, el president de la Generalitat ha avançat que aviat es reunirà amb el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, per encetar un nou cicle de negociacions. És a dir, per reprendre la mesa de negociació que fa tant temps que no es reuneix. La sorpresa, en aquesta ocasió, és que no haurà de ser exclusivament entre els dos executius: Aragonès ha obert la porta perquè hi hagi "la resta de l'independentisme".

ERC i Junts van viure una de les seves primeres crisis de govern el setembre del 2021, quan es va reprendre el diàleg amb l'Estat amb un Govern esquerdat i Junts fora de la taula. Aragonès volia que la delegació catalana la formessin només membres de l'executiu català, però Jordi Sànchez, Jordi Turull i Míriam Nogueras també hi volien participar. Cap de les dues bandes va cedir i la Generalitat va presentar-se a la negociació afeblida per la divisió. La sintonia entre ambdós partits ja no es va recuperar i Junts va sortir del Govern un any després. Ara, el president vol recuperar la sintonia per al nou cicle de converses amb l'estat espanyol.

Una delegació amb la majoria del Parlament

A l'entrevista, Aragonès ha reiterat que sempre ha defensat que "la negociació ha de representar els dos països i qui els representen són les institucions, no un partit". "No és un conflicte entre el PSOE i ERC, o un conflicte entre el PSOE i Junts. És un conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol i, per tant, l'han de resoldre les institucions que representen els ciutadans dels dos territoris", ha insistit. És a dir, que a la taula de diàleg "hi han de seure les delegacions que escullin els dos governs". Heus aquí el primer canvi discursiu respecte fa dos anys: ja no té per què ser un diàleg entre governs, sinó entre les delegacions que escullin aquests governs. Aleshores, ha assegurat que "la part catalana hi ha d'anar amb tota la força". Què vol dir això? Això ha dit el president: "Obro la porta a aquells amb qui compartim objectius en aquesta negociació, la resta de l'independentisme i a tots aquells que defensin el referèndum".

Segons ha explicat, Aragonès vol "una delegació que representi la majoria del Parlament" —on hi ha un 52% independentista i un 60% de partits que explícitament estan a favor del referèndum—. "És una taula que és entre el govern espanyol i una majoria política a Catalunya representada per les seves institucions que vol decidir en un referèndum", ha afegit. El president ha insistit en el fet que li agradaria que "es representés el conjunt de l'independentisme" i ha fet referència tant a la CUP com a Junts, en especial a aquests últims. "Fa uns mesos creien que la negociació no era l'estratègia adequada i avui l'estan defensant", ha assenyalat. Així, ha assegurat que ha de parlar "en profunditat" amb Carles Puigdemont sobre aquest tema i que ja ho han fet durant els darrers mesos. És a dir, que Junts ja coneix aquesta proposta i que encara no han donat cap resposta.

Junts nega haver rebut una oferta per participar a la taula de diàleg

Junts ha desmentit que hagi rebut cap oferiment del president Pere Aragonès per participar a la taula de diàleg amb el govern espanyol. En un comunicat enviat aquest dimarts a la nit pel partit durant l'entrevista al president que emet TV3, Junts ha recordat que "va ser vetat per part del president Aragonès a formar part de la taula de diàleg". "De fet, va ser una de les raons de la sortida del Govern de la Generalitat, juntament amb la falta d’una estratègia coordinada de l’independentisme i la unitat d’acció a Madrid", apunta el comunicat. Els juntaires afegeixen que sempre han considerat "improductiva l'estratègia del diàleg i ha apostat per la negociació bilateral i amb un mecanisme de verificació internacional, com el que ara el PSOE ha acceptat".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!