Jéssica Albiach no vol ni sentir a parlar de una pròrroga pressupostària, tal com ja s'ha plantejat ERC davant el nou escenari generat per la sortida de Junts del Govern, que ahir ja va rebutjar una llei, la d'Estadística, que havia preparat un dels seus propis conseller Jaume Giró. En aquest sentit, la líder dels comuns ha demanat al president Pere Aragonès que negociï amb tots els grups parlamentaris per aconseguir tirar endavant uns nous pressupostos pel 2023, per evitar perdre milers de milions d'euros que haurien d'anar destinats al conjunt de la ciutadania de Catalunya, ja que fins ara no ho ha fet. En aquest sentit, tot i que Albiach ha rebutjat avançar escenaris en un moment complicat i amb rècord de pobresa a Catalunya, però ja ha deixat ben clar, tal com ho va fer ahir la portaveu del PSC Alícia Romero, que "si entrem en una pròrroga pressupostària entrem en un altre escenari". Albiach, que no es vol "ni imaginar" una pròrroga pressupostària, ha rebutjat posar terminis, perquè "en aquest país hem après que fixar terminis pot ser frustrant", i ha demanat responsabilitat. 

Per Albiach, l'actitud que ha mostrat Aragonès en aquestes primeres setmanes com a president d'un govern monocolor d'ERC, no ha estat la indicada i li ha reclamat que negoci amb tots els grups del Parlament i que no oblidi en quina situació es troba, tal com es va fer palès ahir al Parlament, ja que un país no es pot governar només amb una trentena de diputats. "Tenim un Govern que pretén aprovar mesures sense negociar i el que necessita és humilitat, entendre que no es pot governar només des del faristol i fent anuncis que després no acaben de assumir. El Govern ha d'entendre que està en minoria absoluta", ha reblat Albiach, 

Una oportunitat per ERC per demostrar com són sense Junts 

Quelcom que demostra, segons la líder dels comuns, aquest desinterès del president i del Govern és que la nova consellera d'Economia, Natàlia Mas, encara no s'ha reunit amb els grups parlamentaris per negociar l'aprovació dels comptes. Amb tot, sí que es va trobar amb Aragonès el passat divendres, a qui va denunciar que reclamés encara el suport de Junts en aquest sentit, després que el partit decidís sortir del Govern: "Jo m'esperava més d'ERC en solitari, ara tenen l'oportunitat de demostrar si són alguna cosa més del que oferien quan estava en coalició". Albiach, a més, ha dit que espera que, com a molt, Junts doni suport als pressupostos, tot recordant que ella va donar el sí a uns elaborats per Quim Torra, però que no els condicionin, ja que el conseller Giró ha demostrat tenir una línia similar a la d'Ayuso o a la dels conservadors britànics en matèria d'impostos. 

Albiach també ha lamentat que Aragonès no parli de propostes concretes i que en la seva reunió li reconegués que no tenien cap pla, sinó que anirien veient com anaven les coses: "En vaig sortir preocupada perquè el president ha descartat tenir un bloc estable, nosaltres ja li hem dit que anirem llei en llei i no tindrà un xec en blanc. Nosaltres necessitem coses, com ara la transició energètica o la defensa de la taula del diàleg i és important que entenguin que estan en minoria absoluta". Així, Albiach, ha especificat que les seves prioritats per aquests pressupostos han de ser fer front a la inflació, tant pel que fa a les famílies com les empreses, i la transició energètica, ja que creu que el Govern ha avançat molt poc en aquest sentit.