El traspàs a la conselleria d'Economia i Finances ha despertat tant d'interès que ha obligat a escenificar la imatge en dues tandes perquè totes les càmeres aconseguissin immortalitzar el moment en què el conseller sortint, Jaume Giró, i la consellera entrant, Natàlia Mas, feien l'encaixada de mans. No és causal. A aquesta conselleria, clau en qualsevol govern, es concentra el primer desafiament del nou gabinet de Pere Aragonès, els pressupostos per a l'any vinent.

La nova consellera no s'ha apartat ni una coma del guió que aquest matí ha fixat el president. Ha reclamat de nou el concurs de la majoria parlamentària que fins ara ha tirat endavant la legislatura per aprovar-los. Però també ha admès en ser preguntada sobre la possibilitat d'una pròrroga que tot i que la "hipòtesi de treball" és tenir nous pressupostos aprovats, l'executiu té "diverses eines a l'abast perquè en qualsevol circumstància es pugui fer ús de tots els recursos".

Natàlia Mas ha estat menys contundent que Aragonès, que en la roda de premsa posterior a la primera reunió del nou gabinet ha posat en marxa l'operació de pressió a Junts perquè recolzin els comptes del Govern, però ha insistit en l'estratègia de desdramatitzar una possible no aprovació dels nous comptes..

Malgrat el repte que té Natàlia Mas al davant, amb les breus declaracions que la consellera ha dedicat als micròfons que l'esperaven ha quedat clar un tarannà molt diferent al del seu predecessor, amb un perfil essencialment tècnic i amb menys càrrega política.

Giró s'ha mostrat especialment satisfet de donar el relleu a la primera dona que assumeix la cartera d'Economia, i Mas ha dedicat un "fort i honest agraïment" al conseller per la feina realitzada.

Retocs als comptes

Més que un traspàs de carteres el que han escenificat Giró i Mas ha estat un traspàs de carpetes. El conseller l'esperava amb dos dossiers, un amb els pressupostos per a l'any vinent, ja tancat, amb el repartiment de fons per a les diferents conselleries. El segon, amb la resta de projectes en marxa al departament.

Caldran retocs als pressupostos? "És un projecte molt avançat, Volem treballar amb màxima celeritat possible. Naturalment els  nous conselleres necessitaran un cert marge de temps per analitzar i validar les partides pressupostàries", ha admès la consellera, que es prepara per transformar els comptes de Giró en els pressupostos de Natàlia Mas, encara que el futur del projecte sigui ara molt més dubtos que fa una setmana.