Ciutadans ha presentat una denúncia davant la Junta Electoral Central (JEC) exigint la retirada de l'escó del diputat de la CUP Pau Juvillà i sancionar els membres de la Mesa, inclosa la presidenta Laura Borràs, que estan participant en la seva defensa. El partit taronja ha presentat aquesta denúncia després que ahir el ple del Parlament aprovés presentar un recurs contenciós administratiu acompanyat de mesures cautelars en contra de la decisió de la JEC, que ordena retirar l'acta al diputat anticapitalista, després de ser condemnat per no retirar uns llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida en període electoral. 

Els de Carlos Carrizosa sol·liciten a l'òrgan que s'adoptin les mesures adequades per fer possible "l'execució immediata" de l'acord que va emetre la mateixa JEC d'ordenar la retirada de l'escó, i reclama que se sol·liciti a Borràs i a la secretaria general del Parlament que en el termini de 24 hores acreditin a la JEC el compliment de l'ordre de retirada de l'escó. Així mateix Cs demana iniciar un procediment sancionador contra totes les autoritats del Parlament que no han col·laborat en complir "la pèrdua de condició de diputat" de Juvillà, i també a la secretària general del Parlament "pels incompliments a la legislació electoral". 

 

Guerra de competències

Ara la pilota torna a estar a la teulada de la JEC, que s'haurà de pronunciar de nou en el marc d'aquesta guerra oberta de competències entre el Parlament i l'òrgan. Fa poc més d'un mes, el 14 de desembre del 2021, Juvillà va ser condemnat pel TSJC a sis mesos d'inhabilitació per a càrrec públic per desobediència, precisament per la JEC.

El 17 de desembre en el ple del Parlament es va blindar l'escó de Juvillà a través d'un dictamen, i arran d'això la JEC va obrir un embat contra la Cambra catalana, en concret dirigit a la presidenta, Laura Borràs, a qui va sol·licitar que l'informi sobre les decisions, resolucions o qualsevol altra mesura que prengui la institució. Així ho va fer el Parlament, que va presentar un informe de 20 pàgines amb al·legacions elaborat pels lletrats amb l'objectiu de protegir els drets i llibertats dels diputats i els seus electors. La JEC va acordar dijous de la setmana passada retirar la credencial al diputat  malgrat les decisions i al·legacions de la Cambra catalana. D'aquesta manera, l'àrbitre electoral va donar la raó al PP, Vox i Ciutadans. 

Un cop la JEC va emetre l'ordre la presidenta del Parlament, Borràs va assegurar que es mantindria al costat del diputat. Va ser així que els grups independentistes i els comuns van iniciar converses per mirar com podrien seguir blindant l'escó de Juvillà i van decidir, en la Mesa extraordinària de dilluns, presentar un recurs al suprem contra la decisió de la JEC.