El jutjat contenciós administratiu de Madrid ha decidit elevar al Tribunal Suprem la decisió sobre el vet a la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees. Per tant, ara serà l'Alt Tribunal, el que haurà de decidir si els tres exiliats podran o no participar a les eleccions del 26 de maig encapçalant la candidatura de Junts per Catalunya.

El jutjat de Madrid havia de dictaminar si Puigdemont, Comín i Ponsatí tenien dret a presentar-se a les eleccions europees després de que ahir la fiscalia provincial de Madrid contradigués la JEC i defensés el dret dels tres exiliats a ser candidats a les eleccions al Parlament Europeu del proper 26 de maig.

Ara, el TS ha de resoldre el recurs de l'equip jurídic de Puigdemont, liderat per Gonzalo Boye, contra l'acord de la Junta Electoral Central que impedia, precisament, Puigdemont, Comín i Ponsatí poder-se presentar a les europees ja que la seva situació al cens és irregular, ja que viuen a l'estranger. Alhora, aquesta resolució va venir precedida per un recurs de PP i Cs contra la candidatura de JxCat.

Puigdemont farà campanya electoral

La decisió del jutjat madrileny s'ha sabut mentre el president Puigdemont oferia una roda de premsa des de Brussel·les, on ha assegurat que si el recurs no li és favorable i no el deixen presentar-se a les eleccions europees, tant ell com els consellers Comín i Ponsatí faran campanya fins el final i es consideraran representants legítims del poble de Catalunya.

En la mateixa línia, el president ha assegurat que amb el veto a la seva candidatura, la  Junta Electoral Central ha anat contra un dret fonamental i un dels “principis fundacionals de la Unió Europea”.

L’advocat del president, Gonzalo Boye, també ha participat a la roda de premsa i ha sentenciat que creu que el Tribunal Suprem obeirà el termini per resoldre el seu recurs, que acaba aquest mateix dissabte a les vuit del vespre, alhora que recordava que la Fiscalia ha publicat un sol informe  sobre la qüestió, i que aquest els dona la raó.

Alhora, Boye també ha assegurat que una part de la Junta Electoral “ha posat en entredit el pluralisme polític” i ha afegit que no “només volien apartar Puigdemont, Comín i Ponsatí” de les eleccions sinó que volien evitar que JxCat es presentés als comicis.