La fiscalia provincial de Madrid ha contradit la JEC i ha assegurat que el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín i Clara Ponsatí s'han de poder presentar a les eleccions europees. Considera que la resolució de la JEC que ho prohibeix no s'ajusta a dret.

La fiscalia s'oposa en rodó a la resolució de la JEC i dona suport així a la candidatura de Puigdemont en els termes del recurs presentat per JuntsxCat i els vots particulars que van presentar el president i el vicepresident de l'organisme arbitral, mentre reclama "reconèixer el dret fonamental a accedir a càrrecs públics en condicions d'igualtat".

Demana també que s'anul·li l'exclusió dels tres candidats de Lliures per Europa (Junts), i argumenta que la resolució de la JEC "no està ajustada a dret, perquè vulnera el dret fonamental de sufragi passiu" de Puigdemont i els consellers.

Per al fiscal, la JEC "ha creat d'ex novo una causa d'inelegibilitat no prevista a la llei, la qual cosa per raons òbvies resulta no només incompatible amb la llei electoral sinó també amb preceptes constitucionals". Recorda que la llei no preveu cap condicionant ni cap restricció al sufragi passiu (presentar-se a unes eleccions) que no sigui la condemna per sentència ferma. 

També recorda a la JEC que el cens electoral té com a missió acreditar que els votants ho són efectivament i ordenar l'exercici del sufragi actiu i evitar duplicitats, però aquests "factors instrumentals, al contrari, no tenen sentit en l'àmbit de l'exercici del sufragi passiu [ser candidat]".

El Ministeri Públic ha presentat els seus arguments al Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Madrid, on Puigdemont, Comín i Ponsatí van recórrer la decisió de la JEC que els va deixar fora de la llista al Parlament Europeu, on ocupen els números 1, 2 i 3.

El vicepresident del Parlament Josep Costa s'ha felicitat que la fiscalia els doni la raó, i ha apuntat que la sentència definitiva pot arribar demà dissabte.

L'advocat Gonzalo Boye, l'artífex del recurs, ha anat a comprar crispetes.

L'exdiputada de la CUP Mireia Boya s'ha felicitat pel posicionament i ho ha atribuït a una voluntat de la fiscalia d'"evitar el ridícul internacional" si el cas l'hagués de resoldre Europa.