Les paperetes en blanc enviades per la Generalitat en la tramesa que ha fet arribar a tots els domicilis per les eleccions al Parlament de Catalunya, no són vàlides per votar en blanc i seran considerades com a nul·les en els resultats de les eleccions. Així ho recorda la Junta Electoral Central: "Aquesta Junta ja ha reiterat en diferents ocasions que el vot en blanc s'expressa de manera prevista en l'article 96.5 de la LOREG, el qual considera com a tal el sobre que no contingui papereta. No es preveu la confecció de paperetes en blanc. Es considera vot en blanc, però vàlid, el sobre que no contingui papereta", al·legant la Llei Orgànica de Règim Electoral.

Si llegim la definició que dona la Generalitat d'aquesta opció de vot és la següent: "Vots emesos en sobres sense papereta. En les eleccions al Senat, són vots en blanc les paperetes que no tinguin indicacions a favor de cap candidat/a. També són vots en blanc els emesos a favor de candidatures retirades al llarg del procés. Els vots en blanc formen part del conjunt de vots vàlids (la qual cosa és rellevant per al càlcul de percentatges)". Així doncs, d'on deriva la confusió? De l'enviament que ha fet la Generalitat de Catalunya per correu postal, ja que ha adjuntat paperetes que estaven en blanc.

Peña-López explica la confusió

El director de Processos Electorals, Ismael Peña-López, ha explicat que el que va rebre la ciutadania "no eren paperetes en blanc, eren restes de guillotinar paperetes, que no es van treure en la manipulació i van quedar dins el sobre". 

També ha subratllat que van avisar que es comptessin com a vot en blanc quan se'n van adonar, però "la JEC ha dit que no". Malgrat tot, tan sols creu que pugui afectar "unes desenes de vots. Difícilment canviaran res. La diferència del vot nul amb el blanc és que el blanc fa més difícil obtenir el primer escó".

Un vot en blanc no és un vot nul

El vot en blanc és un vot vàlid, de manera que compta a l'hora de calcular el 3% de vots que necessiten les candidatures perquè se'ls apliqui la llei D'Hondt. D'aquesta manera, el vot en blanc dificulta l'entrada d'aquells partits, encara sense representació al Parlament, i que puguin irrompre en nombre d'escons. Pel que fa al vot nul, pot ser una papereta adjuntada en blanc o qualsevol altre format i una papereta oficial però malmesa per una guixada. Aquests no es consideren vots vàlids i no se sumen en el percentatge d'aquest 3%.

La definició que recull la Gencat del vot nul és la següent: "Vots emesos en sobres o paperetes diferents del model oficial, en papereta sense sobre, en sobre que tingui més d’una papereta (si són de diferents candidatures) o en paperetes en les quals s’hagi modificat, afegit o ratllat noms dels candidats que hi són inclosos. A les eleccions al Senat, són nul·les les paperetes on s’hagin assenyalat més de tres noms".

S'ajorna el tancament de col·legis?

D'altra banda, la Junta Electoral s'ha reunit aquest migdia per decidir si allarga l'horari als col·legis electorals on la votació per les eleccions al Parlament de Catalunya ha començat més tard. Per llei, la constitució de meses i l'obertura dels col·legis es pot allargar fins a les 10 h. Normalment són casos puntuals, però avui a les 9 h, només han pogut obrir amb normalitat la meitat dels col·legis. La resta estaven encara constituint les meses amb els suplents i passant tots els protocols de la Covid-19. A les 10 h, però, han pogut obrir el 97% dels col·legis, la mateixa dada que en les eleccions del 2017.