Les primeres hores de votació de les eleccions de Catalunya confirmen que s'ha esvaït el temor principal que podia marcar la jornada electoral d'avui: "Aquesta nit tindrem escrutini". Aquesta ha estat l'afirmació del director de Processos Electorals de la Generalitat de Catalunya, Ismael Peña-López, la persona que ha liderat la gestió sanitària dels centres electorals i ha posat en marxa l'aplicació virtual per controlar l'aforament de cada centre de votació. Un departament que ha treballat conjuntament amb els requisits que la Junta Electoral Central ha anat marcant.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Peña-López no amaga la seva satisfacció per la feina feta: "Estem molt contents, si queden tres o quatre meses per constituir, és un èxit. L'escenari pitjor ja està descartat". 

I el sondeig?

Ara, la incògnita es trasllada als sondejos, tant si són o no a peu d'urna. A tall d'exemple, TV3 n'ha preparat un i el director de Processos Electorals ha advertit que "només es podran donar quan es tanquin tots els col·legis". Aquesta excepcionalitat s'ha de tenir en compte perquè totes les meses que hagin obert més tard, tancaran més tard i, per tant, "publicaran els resultats més tard".

Les justificacions acceptades perquè algun col·legi pugui ajornar el tancament més enllà de les 20h, no només es basen en l'obertura marcada de bon matí. Per exemple, si algun centre celebra les votacions a l'exterior dins el recinte marcat i comença a ploure, el temps del traslladat fins a l'interior, també comptarà com a temps afegit. I cal recordar que les persones que estiguin fent cua al punt de les 20h podran emetre el seu vot.

Malgrat tot, des de Catalunya Ràdio han confirmat que el sondeig que prepara la CCMA sí s'emetrà a l'horari previst si la JEC no ho impedeix. Però Peña-López reitera: "Els sondejos s'hauran de publicar més tard".

A través de twitter ha demanat la col·laboració ciutadana: "Alguns trobareu diferències respecte el model perfecte de local electoral: no són una franquícia i pot haver-hi lleus variacions". I ha afegit: "Si detecteu errors, contribuïu a corregir-los amb el responsable de seguretat sanitària. Si us plau, no genereu alarma. Mirem de ser constructius i ajudar a trobar solucions".