La Junta Electoral es reuneix aquest migdia per decidir si allarga l'horari als col·legis electorals on la votació de les eleccions al Parlament de Catalunya ha començat més tard.

Per llei, la constitució de meses i l'obertura dels col·legis es pot allargar fins a les 10 h. Normalment són casos puntuals, però avui a les 9 h, només han pogut obrir amb normalitat la meitat dels col·legis. La resta estaven encara constituint les meses amb els suplents i passant tots els protocols Covid-19. A les 10 h, però, han pogut obrir el 97% dels col·legis, la mateixa dada que a les eleccions de 2017.

L'última paraula la té la JEC, que es reuneix aquest migdia per resoldre les incidències que hi hagi pogut haver i, si cal, allargar la votació fins a les 21 h en els col·legis que han començat més tard.

També donarà les dades de la constitució de les meses. Sabrem quants suplents han hagut de fer de titulars i quants han hagut de canviar de col·legi per a garantir la votació. De les gairebé 34.000 excuses presentades pels membres de les meses se n'han respost i acceptat unes 22.000, fet que ha provocat que els suplents hagin entrat en joc i hagin hagut de suplir les vacants d'altres meses diferents de les que se'ls havia assignat. 

El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, ha agraït la "responsabilitat i compromís cívic" de tots els membres de les meses que fan posible la jornada electoral.

 

Pel que fa a la votació, trasncorre amb normalitat. Això sí, amb cues sota la pluja per respectar els aforaments dels col·legis. Tot va més lent aquest cop. És un altre tret diferencial de la jornada electoral. Tot i que la majoria de votants porten el sobre amb la papereta de casa, el fet d'entrar amb comptagotes dins els col·legis i les mesures anti-Covid, retarda la votació.

L'última hora de la votació és la més compromesa. És la franja per als positius de Covid-19 i els membres de les meses aniran amb els EPI. També anirà més lent i més tard l'escrutini. Un cop tancats els col·legis s'hauran d'entrar els vots per correu, molts més que en anys anteriors.

Incidències puntuals

El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, ho ha explicat en la roda de premsa on s'han avançat les primeres dades de participació i s'ha fet un repàs de les incidències. Molt poques, en comparació amb el que s'esperava.

En alguns col·legis no hi havia el material que marcaven els protocols. El conseller ha explicat que ahir hi havia el 100% del material obligatori i que la resta, com mampares de metacrilat, són opcionals.

També hi hagut problemes amb les telecomunicacions de Cubells i Canet d'Adri amb els repetidors i les antenes de TV.