A les 9 h del matí, hora d'obertura de la votació, només el 61% de les meses estaven constituïdes d'aquestes eleccions al Parlament de Catalunya.

L'organització en els col·legis electorals per aquest 14-F i la constitució de les meses va més lent que en altres eleccions. De les 9.139 meses, a l'inici oficial de la jornada electoral només n'hi havia 5.607 de constituïdes. Hi ha temps fins a les 10 h del matí.

 

 

Les excuses presentades pels membres de les meses i les mesures Covid-19 obliguen a alentir tot el procediment fins a constituir una mesa.

Els membres de les meses s'han presentat a les 8 h als col·legis. A diferència d'altres votacions, un cop comprovada la seva assistència no s'ha deixat marxar ningú. Primer s'han constituït les meses amb els titulars i s'han cobert les vacants amb els suplents.

Avui, també, excepcionalment, ha calgut fer una formació, no només del funcionament dels comicis i les funcions dels membres de les meses, sinó de les mesures Covid. Els membres de les meses van protegits amb mascareta i tenen un metacrilat entre l'urna i el votant, però a partir de les 19 h s'hauran de posar un EPI, guants, polaines i gorro. I hauran de fer així el recompte.

Abans de constituir les meses

Excepcionalment aquestes eleccions inclouen uns protocols previs a l'obertura dels col·legis. S'ha donat als membres de les meses quatre mascaretes per utilitzar al llarg del dia i una pantalla facial. Per al moment del recompte s'ha facilitat una mascareta FFP2 i guants d'un sol ús. També tenen gel hidroalcohòlic.

Se'ls ha pres la temperatura a l’inici de la jornada electoral, que havia de ser inferior als 37,5 graus. Si algú ha superat la temperatura, la previsió era anar a urgències per passar una valoració i rebre el corresponent informe mèdic. Aquesta darrera setmana s'han fet test d'antígens voluntaris als titulars i primers suplents. A mitja setmana, però, veient les previsions, el Govern va fer una crida als segons suplents per fer-se també la prova.

La seguretat

A cada col·legi electoral hi ha previst un binomi policial.

En alguns col·legis seran els Mossos d'Esquadra, en altres la Policia Local del municipi o la Guàrdia Urbana.

Extraordinàriament el Govern ha previst uns equips de seguretat Covid-19 per a tots els col·legis electorals. Són els que hauran de vetllar perquè es compleixin les distàncies entre meses, entre membres de les meses, a la cua, vigilar els circuits d'entrada i sortida i que no entri ningú no autoritzat al col·legi electoral. 

Els votants hauran de respectar la distància fora del col·legi electoral i entraran dins respectant l'aforament. Només es podran treure la mascareta en el cas que un membre de la mesa els ho demani per verificar la identificació amb el DNI.