Els interrogants són amplis i diversos per aquells que li toquin ser membres d'una mesa electoral demà. Malgrat la tasca de la direcció de Processos Electorals conjuntament amb la Junta Electoral Central (JEC), no s'ha arribat a respondre totes les sol·licituds per no participar-hi i, per tant, l'escenari continua obert.

El darrer advertiment que ha fet la JEC ha estat aquest matí a Rac1 per boca del president d'aquest organisme a Reus, Diego Álvarez de Juan. Falten membres de mesa i el procés de convocatòria segueix rodant:  "Pot ser que avui a les nou de la nit et truquin per anar demà a una mesa". Cal recordar que els centres de la JEC tanquen les seves portes aquest migdia a les 13h i, presentar un recurs més tard d'aquesta hora, és totalment impossible.

Álvarez matisa que poden ser "casos puntuals" i, fins i tot, ironitza amb l'anomalia: "Ahir demanava fent broma que la gent tingués les portes i les finestres de casa tancades per si de cas els truquen". Per tant, tot obert fins el final que arribarà a les 10h de demà diumenge 14 de febrer, l'horari marcat per tenir totes les meses preparades o decidir quines s'ajornen fins el dimarts 16 de febrer.

El president de la JEC a Reus s'atreveix a "aventurar-se" que no hi hauran grans problemes perquè la previsió és bona: "Hem avisat nou persones per mesa, amb aquest escenari i el marge de maniobra, demà es configuraran la majoria de les meses amb total normalitat". També lloa la tasca municipal i conclou que "cap ajuntament busca ser protagonista de la jornada de demà".

El centre del problema? Barcelona

A més, també marca les diferències entre l'allau d'al·legacions a Barcelona i la resta de Catalunya. Malgrat acceptar que no donen l'abast, la relació percentual entre aquells que es quedaran sense resposta i tota la demanda atesa ha estat "residual".

A Barcelona n'hi ha unes 10.000 pendents i a la resta del territori, poc més de 23.000. En declaracions a Rac1, Álvarez ha calmat els temors de molts que no han rebut atenció en el seu recurs i ha posat un exemple:  "Una dona que té tres nens al seu càrrec no sortirà a les set del matí, ja ho justificarà. La seva absència s'entendrà i suposo que serà en casos molt petits".

"Si algú està molt malament, que no s'hi presenti"

Per tot plegat, crida a la calma: "Si algú està molt malament i no pot anar que no vagi. La setmana que ve, quan demanem explicacions, si pot presentar la seva absència serà comprensible. No cal prendre heroïcitats".

Aquestes declaracions xoquen amb les que va donar ahir el president de la JEC a Barcelona, Santiago Garcia, que advertia: "Si no tens resposta al teu recurs, t'has de presentar a la mesa. El silenci administratiu d'aquells que no es presentin, pot ser negatiu". La conclusió és clara: els recursos es resoldran a tall individual i dependrà del magistrat de la JEC que agafi el cas i decideixi quina interpretació fer-ne.