La Junta Electoral Central (JEC) ha fet pública una resolució on recorda a les juntes de zona que abans del 14-F han de donar resposta motivada a totes i cadascuna de les excuses presentades per les persones designades com a membres de les meses electorals. Per fer-ho possible la JEC "recorda" que els secretaris dels ajuntaments inclosos al partit judicial són delegats de la junta electoral de zona, i per tant poden, juntament amb el personal de l'entitat local que en depèn, prestar l'auxili que calgui".

Per tant, es podria reforçar el tràmit amb els secretaris municipals dels ajuntaments que ultimen, també, els preparatius a tots els col·legis electorals de la seva població.

Aquest matí el president de la Junta Electoral Provincial de Barcelona alertava del col·lapse que estan tenint. De les 10.000 al·legacions que han rebut, tan sols han resolt un 20%. també avisa que és "una constant" i per tant encara en vindran més que quedaran sense resposta.

Ara mateix hi ha 30.631 excuses per lliurar-se de les meses. En total es van escollir 82.000 membres entre titulars i suplents de presidents i vocals. Representen més d'un terç del total. La Junta Electoral de Barcelona va preveure que els suplents que quedessin lliures, constituirien les meses que quedessin buides, encara que no fossin del mateix col·legi ni tant sols del mateix municipi. Finalment la JEC va unificar criteris, va descartar voluntaris, i ha ordenat que es cobreixin les vacants amb suplents, siguin d'on siguin.

L'ordre de la JEC

Segons la JEC, les juntes de zona "hauran d'adoptar totes les mesures que considerin necessàries per contestar les excuses abans del dia de votació".

Ho motiva pel fet que el la LOREG obliga a respondre les excuses en un termini de cinc dies amb una resolució que "haurà de ser motivada", però encara que no ho faci en aquest termini la legislació estableix que ha d'acabar resolent igualment.

En aquest sentit la JEC adverteix que si no es produeix aquesta resposta, legalment es pot interpretar que la manca de resposta deriva en "el reconeixement d'una situació jurídica d'exempció de l'obligació de formar part" de la mesa on la persona hagi estat designada.

Per aquest motiu demana a les juntes de zona que independentment del fet que s'hagin superat els cinc dies que marca la llei adoptin resolucions motivades sobre totes les excuses abans del 14-F.