La Junta Electoral Central està desbordada i ja avisa que no arribarà a temps per donar resposta a tothom que hagi al·legat per no ser membre d'una mesa electoral. En una entrevista a TVE, Santiago Garcia, president de la JEC a Barcelona, ha admès que de les 10.000 al·legacions que han rebut, tan sols han resolt un 20%. també avisa que és "una constant" i per tant encara en vindran més que quedaran sense resposta.

Per situar-nos, aquesta delegació abraça els municipis de Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. El que passa aquí és l'exemple que es repeteix a tot Catalunya. Per tant, cal fer-se'n la idea: "Si no has tingut resposta al teu recurs, t'has de presentar a la mesa electoral".

Però aportar més dades, ara mateix, sembla impossible: "No sabem ni quantes al·legacions encara ens queden per resoldre". La majoria arriben per correu i els terminis de la llei s'han vist sobrepassats. Tothom té set dies per presentar les seves justificacions i, encara ara, són dies negociables però la responsabilitat i l'obligació final és de la ciutadania que ha estat cridada a assistir: "El silenci administratiu d'aquells que no es presentin, pot ser negatiu".

Malgrat no arribar a tot, Garcia es felicita de la tasca feta "Vam preveure aquesta allau i aquesta necessitat de rapidesa. Vam contractar a metges especialistes". D'aquesta manera, a Barcelona compten amb dos metges forenses que assessoren els tres jutges i dos lletrats que configuren aquesta delegació. Des de la JEC reiteren que estan convençuts que les eleccions de diumenge "se celebraran amb total normalitat, les prediccions que es feien venien quan encara no sabíem què passaria ni com estaríem" a nivell de pandèmia. De totes maneres, hi haurà alguns canvis significatius, deixant de banda les anomalies que provoca la situació sanitària.

Per exemple, els suplents no podran marxar fins que quedin constituïdes les meses. Serà la JEC qui prendrà les decisions a cada moment, des de cada zona, amb fil directe a tots els col·legis electorals. També es preveu que a les 9h quedin totes les meses constituïdes però si hi ha problemes es pot allargar fins les 10h. Més tard d'aquesta hora, s'haurà de repetir la votació en aquesta mesa 48 hores posteriors, és a dir, dimarts 16 de febrer. Els centres de votació es poden constituir a l'exterior si aquest espai forma part del recinte electoral. En el cas de pluja, es pot interrompre la votació i traslladar les meses a l'interior.

I el risc de no celebrar una nit electoral?

Ni la JEC contempla aquest escenari. Garcia, de fet, es pregunta com podríem "arribar a renunciar a una nit electoral". I ho titlla "d'hipotètic" perquè hauria de donar-se a moltes meses. El president de la JEC a Barcelona, tan sols lamenta que si s'ha arribat a plantejar aquest escenari és perquè la llei actual, de l'any 1985, s'ha quedat "obsoleta" i no s'han establert els nous mecanismes: "Seguim sense poder votar electrònicament, això ja t'indica una mica com anem". 

L'única anomalia, més enllà d'aquelles meses que puguin acabar constituïdes el proper dimarts, és que alguns centres electorals tanquin les portes més tard de les vuit del vespre. Aquest decalatge es pot trobar en el temps d'espera que s'ha allargat per tenir la mesa preparada o el trasllat de l'exterior a l'interior si comença a ploure. Una mena de temps afegit que, en aquest cas, seria vàlid. García ha lloat la tasca en prevenció sanitària de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments però, a la vegada, lamenta alguns episodis que s'han vist en campanya.

Ahir, la JEC va demanar al conseller Miquel Sàmper que reforcés més els actes de Vox per protegir la seva seguretat. Garcia recorda que els avisos els fa la Junta provincial però no ell i tan sols interpreta l'escrit com "un recordatori de que estem en campanya". Tampoc ha aclarit qui haurà de vetllar per l'ordre públic: la subdelegació del govern o l'òrgan provincial de Barcelona.