En la teranyina que la Guàrdia Civil va posar en marxa, per escapçar la cúpula que preparava el referèndum, a les ordres del jutge d'instrucció 13 de Barcelona, la policia ha interceptat, entre les trucades telefòniques, referències a l'empresari Jaume Roures, fundador de Mediapro.

Entre les converses enregistrades n'hi ha dues de Josep Maria Jové, secretari general de la vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Una, amb l'empresari Oriol Soler, considerat per la Guàrdia Civil un dels ideòlegs del procés independentista, i una altra del 23 de setembre amb l'excap dels serveis jurídics de la Generalitat Margarida Gil, que al parer de la Guàrdia Civil delata Roures.

Amb aquest material la Guàrdia Civil ha fet un nou informe al qual ha tingut accés El Nacional.

Soler va trucar el 7 d'agost a Jové per demanar-li una cita per veure's molt ràpidament, ja que aquell mateix matí tenia una reunió amb Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, presidents d'Òmnium i de l'ANC, i per tractar d'un assumpte "del qual ja havien parlat anteriorment". Soler no podia acudir a la trobada sense prèviament preguntar-li "una cosa" per saber "què és el que els havia d'explicar", segons detalla la Guàrdia Civil en un informe remès al jutge.

En aquella mateixa conversa, Soler va indicar a Jové, número 2 del vicepresident Oriol Junqueras, que, després de la reunió amb els "Jordis" tenia "la del 'Roures'", qui, segons la Guàrdia Civil, podria tractar-se del fundador de Mediapro, Jaume Roures.

Mediapro va habilitar a la seva seu, a Barcelona, el centre on el Govern va fer les rodes de premsa de l'1-O.

mediapro - efe

Turull, Junqueras i Romeva la nit del referèndum al centre de premsa habilitat per Mediapro / EFE

En l'informe que ha elaborat la Guàrdia Civil destaca que al document estratègic Enfocats es proposa la integració de Jaume Roures en el comitè executiu que presumptament dirigia l'estratègia del procés "en qualitat de professional expert en l'àmbit de la comunicació".

La Guàrdia Civil explica com a partir d'aquestes trucades, Mediapro "va produir el vídeo 1-O difós per la cadena de televisió TV3 en què es van narrar els esdeveniments relacionats amb el referèndum, es van enaltir les persones que van ser capaces de fer-ho efectiu i es van difondre els missatges que interessaven a la causa independentista", s'assenyala a l'informe.

"Els màxims responsables del moviment independentista són conscients que en les seves accions de comunicació juguen un paper fonamental els mitjans de comunicació social", per la qual cosa, "comptar amb el suport d'un proveïdor de serveis audiovisuals de l'entitat Mediapro permetria difondre el missatge sobiranista a un públic molt més gran", s'afirma al text.

 

El document detalla tres moments en els quals Josep Maria Jové parla amb diverses persones sobre la suposada implicació de Roures en el procés sobiranista. Es parla de crear un "documental que havia de girar al voltant de tots perquè es tractava de fer un document per a la història". Mesos més tard, TV3 estrenava 1-O. El documental, que relata la jornada del referèndum i va ser líder d'audiència

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat