Després de l'èxit del documental de Mediapro Las Cloacas de Interior amb un 30% del share a TV3, ara, el documental de la mateixa productora emès pel programa Sense Ficció de la televisió pública catalana sobre la jornada del referèndum de l'1-O ha superat aquestes bones xifres acaparant un 34,4% de la quota de pantalla, que es tradueix en 1.134.000 espectadors.

Ara bé, segons el soci fundador del Grup Mediapro, Jaume Roures, que ha admès a El món a RAC1 estar "molt content" amb l'audiència, ha volgut subratllar a la mateixa ràdio que el percentatge calculat per la seva productora s'enfila encara més i arriba fins al 36,9% del share.

Roures ha posat especial èmfasi en la ciutadania perquè, segons ha volgut deixar ben clar, "del procés, el que em sembla més significatiu és la gent". Precisament per això, i pels centenars de ferits d'aquells dies, Mediapro busca amb aquest documental "la màxima difusió per les cadenes de televisió", al mateix temps que ha volgut calmar els ànims de l'audiència que s'ha lamentat que no es podia veure per internet, ni tampoc pel canal internacional de TV3, i ha assegurat: "En funció de com evolucioni, posarem el documental a Youtube".

De moment, però, tot i que no té "gaires esperances" que s'emeti en alguna altra televisió de l'Estat espanyol, Roures ha presentat el documental a dues televisions estrangeres perquè el puguin emetre i encara espera resposta.

'Trending topic'

L'èxit del documental de l'1-O no es va traduir només en una xifra d'audiència digna d'un partit del Barça a la Champions, sinó també a les xarxes socials.

L'etiqueta #1OctubreTV3 va ser trending topic mundial en diferents moments de la nit. De fet, persones d'arreu comentaven el programa i fins i tot alguns han demanat que s'emeti a totes les televisions europees perquè "es demostra la grandesa del poble català i la seva força per aconseguir la República".

A banda d'això, diversos usuaris van lamentar que TVE no emeti el documental, però després justifiquin la petició de 30 anys de presó per les diferents personalitats implicades en la celebració del referèndum.

Ara bé, també hi va haver qui va criticar aquesta emissió, com l'alcalde trànsfuga de Gimenells, Dante Pérez, que va canviar de partit un mes i mig abans de les eleccions del 21-D i va deixar el PSC pel PP. Pérez no va tenir pèls a la llengua a l'hora de deixar anar que és un "fàstic veure a TV3 tota aquesta gent orgullosa de robar 40 milions d'espanyols el seu dret a decidir sobre la sobirania nacional".

El documental, que dura poc més de 38 minuts, comença amb imatges d'una persona que treu de casa seva una urna que tenia amagada i la porta a un dels punts de votació, mostra la repressió policial que es va viure aquell dia i acaba amb la frase del president espanyol, Mariano Rajoy, en què assegurava al final de la jornada de l'1-O que a Catalunya no es va celebrar cap referèndum.