La remodelació de govern executada per Pedro Sánchez ha deixat en mans d'Isabel Rodríguez - fins ara alcaldessa de Puertollano (Ciudad Real) - la cartera de Política Territorial. A partir d'ara, ella serà la ministra "per a Catalunya", quant a què haurà de gestionar les relacions amb el territori les quals començaran aquest mateix mes de juliol a través de la comissió bilateral - per tractar assumptes d'inversions -  i que prosseguirà al setembre amb la reunió de la taula de diàleg.

Isabel Rodríguez, que també passa a ser la portaveu del govern, pren el ministeri tot just després de la concessió dels indults als 9 presos independentistes, un element clau per les negociacions entre els dos executius.

Iceta, a Cultura i Esport

Així, substituirà el també líder de PSC, Miquel Iceta, que passarà a Cultura i Esport, tot i que, amb ell, Sánchez pretenia avançar en l'impuls amb les relacions a Catalunya. De fet, Iceta va arribar fins i tot a plantejar un referèndum sobre un acord d'autogovern i finançament català.

De l'equip de García-Page

És important destacar que la federació territorial a la qual pertany la nova ministra, el PSOE de Castella-la Manxa, ha estat un dels més crítics amb la mesura de gràcia.

De fet, el president d'aquesta autonomia i secretari general del partit a la regió, Emiliano García-Page - una de les figures més centralistes entre els socialistes - ha donat l'enhorabona a Rodríguez i ha vaticinat que complirà "molt bé" amb les seves noves responsabilitats. 

Garcia Page Isabel Rodriguez  Europa PressEmiliano García-Page, al costat d’Isabel Rodríguez / Europa Press

 

Així s'ha expressat García-Page en un missatge al seu compte de Twitter, on ha assegurat que la nova ministra afrontarà la seva tasca "amb il·lusió i treball" i s'ha mostrat "molt orgullós" del seu nomenament.

"Ahir estàvem junts a la teva terra, la nostra terra. Avui vam rebre la notícia que seràs ministra de Política Territorial i portaveu del govern d'Espanya. Ho faràs molt bé, com fas tot: amb il·lusió i treball. La meva enhorabona. Molt orgullós", ha tuitat.

 

TUIT emiliano garcia page felicita a la ministtra Isabel Rodriguez

La cogovernança

Un altre dels reptes que té Isabel Rodríguez al davant de ministeri serà el de les relacions amb les comunitats autònomes, a través del famós terme encunyat en les últimes dates pel govern espanyol com "cogovernança". En aquest sentit, la primera pressa de contacte serà a finals de juliol a la Conferència de Presidents que se celebrarà a Salamanca per abordar l'arribada dels fons europeus.

A més, haurà de lluitar, al costat de ministeri de Sanitat, amb les noves mesures que estan prenent els executius autonòmics davant l'increment de casos de coronavirus

D'altra banda, previsiblement, participarà de les nombroses Conferències sectorials que l'Executiu central està mantenint en les últimes dates amb els diferents governs autonòmics en diversos assumptes, com Educació, Política Social, etc.

Transferències de competències

Isabel Rodríguez, a més, arriba al ministeri de Política Territorial i Funció Pública després que Iceta avancés a través de la Comissió Mixta de Transferències amb el País Basc en traspassar a aquesta regió les competències d'Institucions Penitenciàries, Transport per Carretera, Assignació de l'ISSN i la gestió de l'edifici del Districte Marítim d'Ondarroa.

No obstant això, des de l'executiu basc insisteixen transferir com més aviat millor la gestió de l'Ingrés Mínim Vital (IMV), una qüestió en la qual Rodríguez haurà de treballar conjuntament amb el ministre de Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá.

Un altre dels principals avenços que va assolir Iceta, va ser el traspàs de la competència de la sanitat penitenciària a Navarra, després que així ho certifiqués la Junta de Transferències i fora ja formalitzat pel Consell de Ministres.

A més, Rodríguez haurà d'assumir en el departament les negociacions amb les comunitats autònomes per evitar recórrer al Tribunal Constitucional certes normes sobre què es manifesten discrepàncies per l'àmbit competencial.

 

 

Imatge principal, Isabel Rodríguez / Europa Press