La variant delta de la Covid-19 va guanyant terreny a Catalunya: els contagis entre els joves segueixen pujant i cada dia que passa hi ha més ingressos als hospitals, en planta i a les unitats de cures intensives. Per tercer dia consecutiu els nous casos són més de 8.000 i els indicadors epidemiològics segueixen disparats. Davant d'aquesta situació, des del Departament de Salut s'insisteix a evitar al màxim la interacció social i adoptar les mesures de seguretat necessàries per evitar els contagis, així com complir la quarantena.

La pressió assistencial és el que més preocupa a Salut, tant als hospitals com als centres d'assistència primària, que en dues setmanes han multiplicat per cinc les persones ateses per Covid, passant dels 8.000 als 41.000 pacients. Una pressió que ha obligat a canviar el protocol d'atenció, de manera que els contactes estrets de positius per coronavirus no hagin de passar un test d'antígens i només hagin de guardar la quarantena. 

Hospitals en guàrdia

Els ingressos als hospitals van augmentant cada dia que passa. Salut informa avui de 71 nous ingressos, la xifra més elevada des que va començar la cinquena onada i ja són 788 les persones ingressades, quan fa només una setmana eren 544. També hi ha 15 pacients crítics més a les UCI, que ja atenen 157 persones. En quinze dies la pressió hospitalària s'ha incrementat un 66%. Cal destacar que aquesta setmana han ingressat als hospitals 191 persones menors de 40 anys, la xifra més elevada des del maig passat.

L'elevada transmissibilitat de la variant delta és un fet. Com un ho demostra l'elevat nombre de contagis que, per tercer dia consecutiu ha superat els 8.000. El Departament informa de 8.402 nous casos, una xifra que pot ser més elevada si es té en compte que Salut ha acordat no fer proves als contactes estrets asimptomàtics. Salut ha informat de dues noves defuncions per Covid.

El nombre de proves PCR i tests d'antígens que donen positiu segueixen pujant i la taxa de positivitat ja s'enfila fins al 17,29%, quan l'OMS considera que s'ha d'estar per sota del 5% per considerar la pandèmia controlada. Puja també la mitjana d'edat dels positius, que ja és de 27,6 anys, quan durant molts dies ha estat els 26 anys.

El risc de rebrot pels núvols

En aquest context, els indicadors epidemiològics segueixen disparats amb el risc de rebrot situat en un nivell rècord de 1.828, mentre que és registre un lleuger descens de l'elevat risc de contagi, que passa del 3,21 al 2,82. La incidència acumulada a catorze dies també es dispara i ja està en 657,84 per cada 100.000 habitants. L'anterior registre estava en 563,60. 

Mentre la variant delta va guanyant terreny, la campanya de vacunació avança al ritme que permet l'arribada de vacunes. Ja hi ha 3.579.075 persones amb la pauta completa, que representen el 45,6% del total de la població. Fins a 4.533.466 persones ja han rebut una primera dosi (57,7%) i 3.217.646 (41%) la segona. Aquest divendres s'han administrat un total de 107.688 vacunes, 34.974 primeres dosis i 72.714 segones. Salut prioritza l'administració de segones dosis per garantir la immunització dels col·lectius més vulnerables.

Cribratge als monitors de colònies

Precisament per evitar la transmissió de la Covid, aquest dissabte es començaran a fer cribratges amb test d'antígens monitors, responsables i personal que participi en colònies, acampades, rutes o camps de treball amb pernoctació. El cribratge, voluntari i gratuït, es farà avui i la setmana que ve a diferents punts habilitats a Barcelona, Lleida, Manresa, Girona, Móra la Nova i Tortosa. La mesura té per objectiu detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió de la Covid-19.

El dispositiu d’avui atendrà a les persones que iniciïn activitats d'oci entre el 10 i el 14 de juliol i els cribratges de la setmana vinent es dirigeixen als monitors que tinguin previst començar l'activitat d'oci entre el 15 i el 19 de juliol. Segons la direcció general de Joventut, prop de 1.800 monitors iniciaran activitats d'oci educatiu en aquestes dates.

 

Imatge principal, cribratge al Festival Cruïlla que se celebra a Barcelona aquests dies / Efe