Cada vegada són més les veus polítiques europees que critiquen l'actitud d'Espanya contra els independentistes catalans. Si la setmana passada un grup d'eurodiputats presentava a Barcelona una plataforma a favor del Diàlegaquest dimecres una diputada portuguesa demanava l'alliberament dels presos a Parlament portuguès, enmig de la celebració de la Revolució dels Clavells del 25 d'abril. Es tracta d'Isabel Pires (Vila Nova de Gaia, Porto, 1990), diputada del partit Bloco de Esquerda. En una entrevista a El Nacional, Pires demana que els presos siguin alliberats a través d'una amnistia perquè pugui començar la negociació entre Catalunya i Espanya.

El mes passat el Parlament de Portugal va aprovar una iniciativa a favor del diàleg entre Catalunya i Espanya per primera vegada. Està canviant alguna cosa en l'actitud de Portugal respecte al cas català?
No crec que l'actitud de tots els parlamentaris portuguesos hagi canviat, però crec que la percepció que alguna cosa està malament a l'estat espanyol amb la situació de Catalunya és ara més clara per a més parlamentaris. Tot i això, no hi ha una majoria de parlamentaris perquè puguem obligar el nostre govern a tenir una posició més clara sobre la persecució que l'estat espanyol està fent als governants de Catalunya. Però crec que hem d'aprofitar totes les oportunitats públiques i esdeveniments per parlar-ne.

I l'opinió de la societat està canviant?
Sí, l'opinió pública a Portugal està canviant a poc a poc i va pressionant perquè el govern prengui una posició política sobre això. Només el govern (portuguès) pot parlar amb el govern de l'estat espanyol sobre això.

Durant la dictadura a Portugal també vam tenir presos polítics. Per això, simbòlicament, (que hi hagi presos polític) és una cosa molt forta per a la nostra població

Què està fent canviar aquesta percepció?
El fet que hi hagi presos polítics. Al nostre país, durant la dictadura, vam tenir també presos polítics. Crec que simbòlicament és una cosa molt forta per a la nostra població, i que aquest és l'element fonamental que està canviant l'opinió pública.

És comparable la situació d'ara amb els presos de la dictadura?
Clar que no és comparable directament, però simbòlicament la nostra gent recorda aquestes situacions. Ningú no entén per què no hi ha un diàleg polític per arribar a una solució política per a Catalunya, i molt menys entén que s'empresoni persones per un delicte d'opinió. Per a nosaltres és clar que les persones que estan preses ho estan per una posició política.

Alguns defensen que van incomplir el Codi Penal...
Crec que està molt clar, i cada vegada més, sobretot amb algunes intervencions de representants de l'estat espanyol, que alguns delictes criminals no han existit, com per exemple la utilització de diners públics per fer el referèndum. Tothom ja sap que no va ser així. Hi ha divisió d'opinions sobre si són presos polítics o no, però la percepció que jo tinc aquí és molt clara: hi ha un fort vessant polític en aquestes presons.

Tota la violència que ha existit ha estat per part de la Guàrdia Civil. L'acusació de rebel·lió és infundada

Creu que hi ha hagut violència a Catalunya?
L'1 d'octubre vam veure el que estava passant a Catalunya. Està molt clar que tota la violència que ha existit ha estat per part de la Guàrdia Civil. Això està molt clar per a tothom. Per això aquesta acusació de rebel·lió és infundada.

En cas de no ser extradits, com queda la causa? Se'ls pot mantenir a la presó?
És difícil de contestar. Però penso que la decisió a Alemanya serà important. S'ha d'anar a tots els límits perquè hi hagi una conversa, una negociació política sobre això. No hi pot haver negociació política mentre existeixin presos. Per això, la primera cosa que ha de passar (si són condemnats) és que els que estan presos tinguin una amnistia perquè puguin parlar i tenir un diàleg i intentar una solució política. 

Com podria afectar la resolució d'Alemanya sobre Puigdemont?
Crec que és una decisió important i és un país molt important a la Unió Europea, pot ajudar que canviï la posició del govern espanyol i de la Unió Europea que fins ara no ha dit res.

L'actitud de la UE amb la situació de Catalunya és inacceptable

Com veu aquesta actitud d'Europa?
Penso que l'actitud de la Unió Europea és inacceptable. No pot decidir que no dirà res a un estat membre sobre el cas de Catalunya, però tampoc sobre la situació d'altres com els músics que estan sent acusats. No és acceptable que la UE no digui res. Per això intentem que el nostre govern a la Unió Europea digui alguna cosa i jo penso que altres països podrien intentar el mateix.

Per què Portugal no diu res?
Fins ara té la mateixa posició que la Unió Europea o que altres països. Diuen que és un problema intern d'Espanya i que no ho comentaran. Però sabem que en altres situacions amb altres països els estats europeus comenten i parlen.

Parlava d'una amnistia, però els grans partits espanyols ja han rebutjat fer-ho. Què pot fer Europa per forçar-ho?
L'única solució és que la Unió Europea i els països amb més força continuïn fent pressió perquè l'amnistia existeixi. És l'única forma perquè tots els actors polítics tinguin igualtat de condicions. Si no existeix aquesta amnistia, qualsevol temptativa de diàleg polític no em sembla que pugui anar bé. Per això, hem de continuar pressionant.

No hi pot haver negociació política mentre existeixin presos. Si són condemnats, hi ha d'haver una amnistia

Creu que ja estan pressionant?
Aquí a Portugal el Bosco de Izquierda, el Partit Comunista o els Verds aprofitem moltes oportunitats públiques per pressionar sobre això. Però a la Unió Europea no veig que existeixi molta pressió. Però amb els pocs mitjans que tenim, hem de continuar pressionant, encara que ja sabem que no serà fàcil.

Creu l'esquerra espanyola, Podemos, està pressionant suficient?
No hi ha a Espanya, fora de Catalunya, una pressió gaire gran perquè tot es resolgui. Aquestes són les contradiccions internes dels partits espanyols, però jo espero que existeixin més partits fora de Catalunya que ajudin la causa catalana.

El jutge Llarena ha rebutjat fins a tres candidats per a la investidura. En una democràcia, un jutge pot escollir el candidat?
Aquest és un altre problema de la situació. Estan utilitzant els jutges per resoldre un problema polític. Per a nosaltres és molt estrany que això passi i no crec que sigui acceptable que un jutge decideixi qui pot ser candidat o qui no pot ser-ho. Aquí a Portugal això és molt estrany. Penso que és una judicialització d'un procés polític i això no és democràtic.

No crec que sigui acceptable que un jutge decideixi qui pot ser candidat i qui no pot. No és democràtic

Això posa en dubte la separació de poders.
En aquest moment, amb Catalunya i amb el 155 està existint una politització de la justícia que no és democràtica i és un perill per a la democràcia.

Quina solució hi veu llavors? Qui podria intervenir? Portugal podria?
Per a nosaltres seria una cosa a pensar, però no crec que Portugal acabi essent un actor important en això. Crec que les institucions europees tenen aquesta responsabilitat. Jo crec que hem de pressionar perquè la Unió Europea tingui més responsabilitat. Catalunya no és l'únic territori que té problemes d'autodeterminació a Europa. Per això, crec que la UE ha de responsabilitzar-se'n. Crec que qualsevol diàleg polític que existeixi serà molt complicat, molt dur, però crec que ha de ser la Unió Europea o alguna institució de la Unió Europea qui moderi el debat.

Hi ha hagut violència i presos polítics, però la UE no s'ha pronunciat. Què hauria de passar perquè Europa es pronunciés?
No sé respondre a això. Tot el que podia passar ja ha passat, amb molta violència a les urnes, amb presos polítics... Alguns poden pensar que el que falta és una mica més de violència, però jo no crec que n'hi acabi havent més perquè penso que seria catastròfic per a tot el moviment. Per això, la pressió política és el més important ara, perquè no crec que ningú vulgui que passi una alguna cosa més violenta que el que ha passat fins ara.

Hi podria haver més violència?
No crec que sigui impossible, però desitjo que no s'esdevingui.