Isabel Díaz Ayuso ja fa temps que té l’habilitat per capitanejar el discurs del Partit Popular en moments d’alt voltatge polític. Després de la victòria aclaparadora de Giorgia Meloni aquest diumenge a Itàlia, la presidenta madrilenya ha burxat en el fracàs dels partits socialdemòcrates. “És el desastre dels socialistes que s’han fusionat amb l’ultraesquerra en una estratègia incomprensible que els aboca a desaparèixer”. En una trobada informativa amb el diari El Mundo, Díaz Ayuso també s’ha acarnissat amb Pedro Sánchez i vaticina que la derrota a Itàlia s’escamparà per tot Europa. S’ha preguntat “què no faria Pedro Sánchez si presideix la Internacional Socialista, que va tenir prestigi i avui es precipita cap a la desaparició tal com va passar a França, ahir a Itàlia i d’aquí a poc a Espanya i a la resta del continent”.

🔴 Giorgia Meloni guanya les eleccions d'Itàlia amb un 43% dels vots
 

Tot i això Díaz Ayuso ha passat de puntetes per l'annexió a les idees i arguments que la futura primera ministra italiana ha posat sobre la taula durant la campanya electoral, sense especificar el que comparteix i el que no. “Hi ha alguna part del discurs que he anat escoltant els últims dies i que, efectivament, no casa amb el meu”, ha recalcat a la vegada que ha apuntat que sí que està d’acord amb els Germans d’Itàlia en relació a “altres parts del diagnòstic de la situació d’Itàlia que també comparteixen molts països de la Unió Europea”.

La madrilenya creu que “encara és aviat per parlar amb la ressaca electoral” perquè, ha dit, “necessitem veure les propostes que llançarà el govern italià i la reacció dels adversaris”. En aquesta línia s’ha queixat de la resposta dels seus contrincants polítics després del triomf sense pal·liatius del neofeixisme a Itàlia: “Veure la bateria de titulars en contra de l’elecció dels ciutadans a les urnes em sembla significatiu perquè sembla que només uns puguin accedir al govern”.

La Moncloa no ho veu extrapolable a Espanya

A l’altre costat de la balança, el govern espanyol mira de posar distància amb els resultats d’aquesta nit. Pel ministre d’Assumptes Exteriors, José Manuel Albares, aquest cas no és extrapolable a Espanya perquè considera que té una situació “molt diferent” a la d’Itàlia. “Els italians han votat lliurement, legítimament han escollit als que creuen que han de conduir els pròxims temps. Albares, que diu respectar “la legitimitat” de les urnes, ha alertat del creixement dels moviments populistes i demagògics a Europa. “En un moment d’incertesa sempre creixen i sempre acaben igual, en catàstrofe, perquè donen respostes senzilles a molt curt termini a problemes molt complexes” ha agregat.