La sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) sobre el judici d'Arnaldo Otegi ha portat molta cua. Des de les formacions independentistes i sobiranistes s'ha valorat el posicionament del TEDH com una mostra de la "injustícia" existent a Espanya. Les formacions autoanomenades constitucionalistes s'han limitat a manifestar que respecten la decisió

El tribunal amb seu a Estrasburg ha determinat aquest dimarts que l’alt tribunal espanyol va violar l'article 6.1 del Conveni Europeu de Drets Humans sobre el "Dret a un procés equitatiu" quan es va jutjar i enviar a presó a Arnaldo Otegi i quatre demandants més pel cas Bateragune.

El jurista Joan Queralt ha ironitzat amb la idea que la sentència de la Sala 3 del tribunal d'Estrasburg sobre el cas Otegi no ha estat per unanimitat. "És cert, el vot dissident volia atorgar una indemnització" pels perjudicis causats al no haver tingut dret a un procés com és degut, segons ha assegurat Queralt. 

De fet, l'article 121 de la Constitució Espanyola contempla la "indemnització" com a mètode per reparar "l'error judicial o funcionament anormal de l'Administració de Justícia". Encara que també deixa clar que tot i ser un dret, "no està configurat com dret fonamental".