Tot i que la possibilitat de modificar, encara que fos lleugerament, el text de la llei del només sí és sí era una idea que Irene Montero rebutjava de ple, ja que considerava que la rebaixa de penes a agressors sexuals no era pel text estrella del ministeri d'Igualtat, sinó perquè els jutges són masclistes, ara ha canviat d'opinió i ha acceptat una esmena del PSOE (concretament del ministeri de Justícia) per a facilitar la seva aplicació. Això és el que venia defensant el PSOE, que des del primer moment es va mostrar disposat a retocar el que calgués d'aquesta llei davant els seus efectes i també per una allau de crítiques dels partits de dretes que van aprofitar la seva debilitat per fer sang. Aquest acord arriba després de dies de negociacions, i consistirà a afegir algunes línies a la llei que serveixin per fer-ne una correcta aplicació, tal com ha avançat eldiario.es. 

Concretament, aquest text s'afegirà a la part de l'exposició de motius del Codi Penal perquè la seva aplicació estigui en línia "amb la jurisprudència consolidada". Aquesta esmena formarà part també de la tramitació de les reformes dels dos altres delictes que han centrat en les últimes setmanes el protagonisme al Congrés dels Diputats: el de sedició i el de malversació. 

Debat per l'absència d'una disposició transitòria 

Durant les últimes setmanes hi ha hagut un gran debat jurídic al voltant d'aquesta llei. Per un costat, davant la rebaixa de penes d'alguns agressors, perquè els jutges van considerar que amb la nova llei s'havien de reduir les seves condemnes, la Fiscalia va publicar un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes, establint que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal. No va ser així, i diverses Fiscalies, com la de Madrid, van ignorar el seu criteri i han continuat rebaixant les penes.

Aquest debat ha girat al voltant de l'absència d'una disposició transitòria en la llei que si estava inclosa en altres reformes del Codi Penal. Ara, amb aquest afegit assenyala que, per evitar que la retroactivitat de la norma es converteixi en una carta blanca, "no es considerarà més favorable aquest Codi quan la durada de la pena anterior imposada al fet amb les seves circumstàncies sigui també imposable amb el nou Codi". Això significa que si la condemna és contempla en la nova llei, serà impossible de rebaixar. Tal com ha resumit el PSOE a un comunicat, "els grups parlamentaris que sustenten el govern espanyol han incorporat un paràgraf en l'exposició de motius de la reforma del Codi Penal que facilita la interpretació del dret transitori d'acord amb la jurisprudència consolidada, per una aplicació correcta de les modificacions del Codi Penal, entre les quals algunes recentment aprovades com a la Llei de Llibertat Sexual", en referència a la coneguda com a llei del només sí és sí.