El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha dictat aquest dilluns un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes que puguin fer-se per l'entrada en vigor de la controvertida 'llei del només sí és sí' , establint que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal. "És a dir, la revisió només serà procedent quan la pena efectivament imposada excedeixi en abstracte de la qual correspondria imposar en aplicació dels preceptes de la nova legislació penal", explica la FGE en un comunicat, informa l'agència Europa Press.

Tot i això, el fiscal general de l'Estat ha subratllat que "cada procediment haurà de ser analitzat individualment, fugint d'automatismes que impedeixin valorar les concretes circumstàncies concurrents en cada cas". El decret és "d'obligat compliment" per a tots els fiscals i "s'ha dictat per no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d'una circular del fiscal general de l'Estat". Segons han detallat, aquest comunciat s'emetrà pròximament, "una vegada que se sotmeti al preceptiu informe de la Junta de Fiscals de Sala". 

Aquest moviment del Ministeri Públic que unifica els criteris d'actuació arriba després que jutges i tribunals hagin revisat diverses condemnes per abús sexual, per l'aprovació de la Llei Orgànica de Garantia integral de Llibertat Sexual. El passat dijous, el cap del Ministeri Públic va ordenar als fiscals superiors recavar tota la informació sobre aquests casos amb la intenció de dictaminar una resposta uniforme. En concret, García Ortiz va donar l'ordre de remetre a la FGE "aquelles interlocutòries dictades pels jutges o tribunals de justícia del seu territori en els quals s'hagi procedit a la revisió de sentències fermes condemnatòries, així com els informes emesos pel Ministeri Fiscal en les respectives executòries". Aquesta petició es va fer amb l'objectiu de "realitzar un seguiment de les resolucions judicials que suposin una reducció de les penes imposades després de l'entrada en vigor de la citada llei", ha argumentat.

 

 

Degoteig de rebaixes a condemnes a agressors sexuals

Aquest comunicat emès pel fiscal general de l'Estat arriba després que la setmana passada, amb l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí', el Tribunal Superior de Justícia de Múrcia rebaixés la pena imposada a un condemnat per temptativa d'agressió sexual i l'Audiència Provincial de Balears ordenés excarcerar dos presos. És cert, però, que l'Audiència de La Rioja va informar que havia revisat 54 sentències i no n'havia modificat cap. Aquestes decisions judicials van aixecar polèmica cap al Ministeri d'Igualtat, liderat per Irene Montero, que es va defensar acusant els jutges de no estar aplicant la llei del només sí és sí quan rebaixen penes. Per contra, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va mostrar el seu "més ferm rebuig" als "intolerables atacs" vessats contra els jutges i va defensar que els magistrats únicament estan aplicant la nova norma.