Els magistrats de les seccions penals de l'Audiència Provincial de Madrid han acordat aquest divendres aplicar la nova llei del 'només sí és sí' als ja condemnats tenint en compte la pena més favorable, de manera que es desmarca del decret del Fiscal General de l'Estat. Així s'ha transmès després de la reunió celebrada entre els quinze magistrats de les seccions penals de l'audiència madrilenya per unificar el criteria, a la qual han assistit altres jutges de manera voluntària, com acostuma a ser habitual en les reunions de la Junta d'Unificació de Criteri que se celebren quan hi ha un canvi legislatiu rellevant. En total hi ha hagut una trentena de jutges, segons han requerit fonts jurídiques.

La majoria ha votat per aplicar el criteri més favorable al reu, de manera que es desmarca del criteri donat recentment per la Fiscalia i dels magistrats que han defensat l'aplicació de la disposició transitòria cinquena del Codi Penal, que estableix que quan la pena imposada "sigui també imposable" conformement a la nova norma, és a dir, entre dins de la forquilla de penes contemplada, no té per què revisar-se. Tanmateix, la Fiscalia és una de les parts implicades en el procés i l'última decisió els dels tribunals. En algunes comunitats autònomes s'ha apostat per aplicar la disposició transitòria cinquena del Codi Penal, que provoca que sigui el Tribunal Suprem el que fixi definitivament la doctrina a assumir. 

Revisió d'ofici 

Els magistrats de La Rioja han revisat d'ofici les sentències per delictes contra la llibertat sexual susceptibles de ser modificades per la nova llei i, fins ara, no han modificat cap de les penes perquè en cap dels casos el Ministeri Fiscal ha informat favorablement. 

La reunió tècnica jurídica d'aquest divendres estava fixada setmanes abans que esclatés la polèmica arran de conèixer-se revisions a la baixa que han portat a rebaixar penes condemnadores per abusos i agressions sexuals. Aquesta s'ha produït després que el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, dictés un decret perquè els fiscals donin "una resposta uniforme", establint que no es modificaran quan la pena imposada pugui dictar-se amb el nou marc penal.

Màlaga també rebaixarà condemnes

Les cinc sessions de l'Audiència Provincial de Màlaga han decidit estudiar cas per cas les sentències susceptibles de ser revisades amb l'aplicació de la llei del "només sí és sí", si bé es decanten per rebaixar les condemnes quan sigui possible, en contra del criteri del Fiscal General de l'Estat. 

La presidenta de l'Audiència de Màlaga, Lorda García, ha explicat als periodistes que la revisió es farà d'ofici atenent el que obliga la Llei. Tot i que no disposen del número exacte, un centenar de sentències es revisaran -amb una mitjana d'entre vint i trenta per sessió-, ha explicat García, que a més ha detallat que aquest dijous van tenir una reunió de magistrats de les seccions penals amb motiu de la Llei Integral de Llibertat Sexual i van estudiar unificar criteris. 

La resta es revisaran totes, fins i tot, la de penats amb delicte de temptativa o amb atenuants, i si compleix els requisits es donarà trasllat a les parts perquè informin perquè després el Tribunal resoldrà cada cas de manera individualitzada. A banda de Màlaga i Madrid, també han unificat criteri les audiències de Valladolid, Biscaia, Granada, Còrdova i Saragossa: totes aposten per rebaixar les condemnes per ajustar-les "al nou marc legal".