Incendiari, colpista, provocador, frenista, d'odi... Els adjectius despectius cap al discurs del candidat a la Presidència de la Generalitat, Quim Torra, de la premsa espanyola tornen a ser interminables mentre, una vegada més, obren un nou capítol de crítiques desmesurades cap a qualsevol moviment de l'independentisme en les institucions catalanes.

Els diaris de Madrid ja donen per feta una tornada a la "il·legalitat" en les institucions catalanes i urgeixen el govern de Mariano Rajoy a, com ells mateixos van dir en un comunicat després del discurs de Torra, estar vigilants per, en cas que el presidenciable sigui investit aquest dilluns i governi cap a la República catalana, reactivar com més aviat millor l'article 155 de la Constitució espanyola.

Ara bé. Posant totes les seves esperances en mans de la CUP, els grans rotatius estatals no amaguen avui la por que Torra prengui el relleu de la Presidència i torni a portar Catalunya "pel camí de la il·legalitat".

Més bretxes colpistes

"Preparats per al pitjor amb Torra". Així titula La Razón l'editorial, on es lamenta que els seus presagis "més pessimistes" amb Torra "han de donar-se per confirmats" perquè "les paraules del candidat van ratificar el discurs colpista contra l'ordre constitucional que ha empès Catalunya en el pitjor moment de la seva història democràtica".

Els de Francisco Marhuenda s'aplaudeixen a si mateixos per encertar-la amb els seus auguris, mentre afirmen que el presidenciable "es va manifestar amb els seus coneguts fanatisme i etnicisme", així com que "va quedar clar que a Torra no li interessa aquesta majoria de ciutadans de Catalunya que no comparteix l'imaginari supremacista i ultra".

Segons el seu punt de vista, l'objectiu de Torra "no és suturar bretxes, sinó provocar-les" i, ignorant una altra vegada el creixement del PIB català per sobre de l'espanyol, sostenen que el candidat "ni es va recordar dels milers d'empreses que el separatisme va expulsar de Catalunya, sinó que el seu va ser el retorn al passat recent per reprendre la marxa a partir de l'1-O".

Visiblement dolguts per les paraules de Torra, titllen el seu discurs d'investidura de "frontista i d'odi contra Espanya que va descriure com un Estat opressor que vulnera drets com si la probable presidència d'un integrista com ell no esmenarà per si sola la seva verborrea infamant" i critiquen, alhora, que demanés diàleg al govern de Mariano Rajoy perquè, segons el seu parer, "va ser una altra provocació com les seves referències maldient Rajoy, el Rei i la justícia amb aquest fanfarró assumirem «tota la responsabilitat que es deriva dels nostres actes».

A més, i com ja és una constant a la premsa espanyola, tornen a dirigir-se a l'executiu del PP per instar-lo a tenir l'article 155 "sobre la taula després de l'amenaça colpista abocada per Torra i per si fos capaç de passar de les paraules als fets, el que ens temem". "Amb Torra cal estar preparats per al pitjor", insisteixen.

Retorn a la confrontació

El País torna a ser un dels diaris que ve avui més carregat de perles contra els dirigents independentistes, que es lamenta en el seu editorial titulat "Exclusió i conflicte" que "el discurs de Torra aboca la societat catalana a la confrontació".

Com l'anterior rotatiu, aquest també esmenta la "fuga d'empreses" per sostenir que això "sembla estimular-lo a continuar i enfonsar al perillós camí del conflicte institucional i la confrontació civil", a més de "passar per sobre de les institucions de l'autogovern, la voluntat de la societat catalana, els drets dels parlamentaris, els tribunals de justícia, l'Estatut de Autonomia i la Constitució espanyola."

Definint el seu discurs de "dur, demagògic i sense la més mínima concessió o reconeixement a res o ningú que simbolitzés altres posicions polítiques i sentirs de la societat catalana", el diari citat considera que això representa "una provocació directa a l'Estat per aconseguir, des del "com pitjor, millor", una internacionalització que afavoreixi als interessos secessionistes i ajudi a doblegar els demòcrates".

Això sí. Es mostren convençuts que "l'Estat reaccionarà, oportunament i contundentment, a qualsevol intent de desbordament de l'Estatut d'Autonomia" i adverteixen la societat catalana que és a ells "a qui ha de preocupar molt i en primer lloc el discurs de Torra".

Avisen així els catalans perquè, segons apunten, "el candidat anuncia amb tot detall un escenari que només pot portar al conflicte i al caos" i, precisament per això, i com ha fet també La Razón, insten Rajoy a "donar una resposta clara i contundent, per descomptat, en el pla legal quan es violi la llei" perquè, segons el seu punt de vista, "els secessionistes han deixat clar que tenen una política: la provocació".

Envit a Espanya

Mentrestant, El Mundo es mostra decebut perquè "el procés continuï en marxa amb el titella de Puigdemont" i considera que "Torra va llançar ahir un envit a Espanya en tota regla" perquè va abraçar les tesis més radicals de l'independentisme, va prometre "construir" la república i es va marcar com a objectiu complir el 'mandat de l'1 d'octubre'".

Segons la seva opinió, el presidenciable "va pronunciar un discurs incendiari i extraordinàriament preocupant en la mesura que, si es materialitzessin els seus propòsits, el Govern català tornaria a situar-se fora de la legalitat", motiu pel qual es lamenten que "el procés sobiranista, lluny de diluir-se després de més de mig any d'intervenció de la Generalitat, no només segueix en marxa sinó que ara amenaça d'agreujar-se".

Com la resta, també anima el govern del PP a "reforçar la vigilància per reactivar el 155 si el secessionisme persisteix a vulnerar el marc constitucional" i encara més després d'escoltar el seu discurs "ultranacionalista i ultramuntà".

I és que, es lamenten, "el candidat no ha tingut objeccions per mostrar un menyspreable supremacisme en el qual ha atiat l'odi cap a qui dissenteix del separatisme i no ha estalviat expressions insultants envers els castellanoparlants".

Justament per tot això, es mostren desesperançats que les coses a Catalunya canviïn, sinó al contrari: asseguren que "la política catalana encara una fase inquietant" perquè el candidat proposat per Carles Puigdemont "s'entossudeix a mantenir la ficció de la separació".

A més, de forma similar al líder de Ciutadans, Albert Rivera, també afirmen que "l'aixecament del 155 ha de quedar supeditat a l'acatament explícit de les normes de convivència per part del nou Govern".

Arenga colpista

Utilitzant el seu adjectiu favorit per designar els independentistes, l'ABC obre la seva portada amb el títol "L'enèsima arenga colpista" i consideren que Torra va fer aquest discurs "per provocar".

De nou, no es pot accedir a l'editorial en l'edició digital del diari, però segons es pot veure a la portada versa, una altra vegada, sobre la qüestió catalana. En els articles, l'ABC afirma que "Catalunya no supera la fractura", al mateix temps que dedica diverses notícies a aquesta situació.

Entre les quals, "Les deu mentides de Torra", signada per Salvador Sostres, que subratlla que "la República és una excusa per continuar vivint dels abundants rèdits de l'autonomisme. No és Rajoy, ni Llarena, qui incompleix: és Puigdemont".

I no només això. També deixa anar que "res hi ha de menys republicà que aquesta digitocràcia amb què Convergència elegeix els seus líders", que, a més, "trien un successor de perfil molt inferior per assegurar-se que la seva estela no s'apagui".