Sembla que darrerament qualsevol escàndol polític que hi ha a l'estat espanyol té relació amb un nom propi, el de l'excomissari José Manuel Villarejo. Els correus electrònics i les seves nombroses anotacions en llibretes que li van confiscar abans de detenir-lo donen pistes de diverses trames de corrupció i escàndols relacionats amb alts càrrecs polítics i alts comandaments policials. Aquest divendres el diari Público afirma que el padrí policial de Villarejo, Agustín Linares, va ser l'encarregat d'instigar la compra de Pegasus per espiar els dirigents independentistes. Linares va ser subdirector general operatiu de la policia espanyola i, segons les anotacions de Villarejo, va pressionar Eugenio Pino (exdirector adjunt de la policia espanyola, DAO) perquè comprés Pegasus.

La sigil·losa entrada de Pegasus a Espanya

Segons el citat digital, Eugenio Pino va negociar la compra d'"un sistema d'interceptació tàctic actiu indetectable per a xarxes mòbils 2G / 3G / 4G que permet que les agències d'intel·ligència i policials interceptin i gravin trucades de veu, i missatges de text, i obtinguin la ubicació de l'objectiu", segons la companyia propietària de Pegasus, NSO. El 2014 el mateix Pino va enviar una carta a Matan Caspy (soci dels cofundadors de NSO) per concertar les proves de camp del sistema d'espionatge telefònic i l'entrada del material a Espanya d'amagat. Per poder entrar el material d'espionatge de manera discreta, es va comptar amb l'ajuda de l'amic i soci de Villarejo Carlos Salamanca, que en aquell moment era el comissari en cap de Barajas.

Público s'ha dedicat a recopilar totes les notes de Villarejo relacionades amb l'empresa israeliana de Pegasus les quals mostren tots els preparatius per la compra i qui va participar-hi. A les seves anotacions, Villarejo fa referència a Agustín Linares (subdirector general de la policia espanyola de 1987 a 1994), que va apadrinar l'excomissari quan va entrar al cos després d'una llarga excedència. Linares va ser molt insistent en la necessitat de comprar "la màquina de control que els jueus els estaven oferint (Pegasus) tot i que Mariano Hervás, enginyer de sistemes de la UCAO (Unidad Central de Apoyo Operativo de la policia espanyola) ho desaconsellava. La compra del sistema d'espionatge es va fer el setembre de 2014 i, segons els apunts de Villarejo, tres mesos després ja estava operatiu.

Precisament aquest divendres ERC, JxCat, el PDeCAT, la CUP, EH Bildu, el BNG, Més País i Compromís han demanat la compareixença del president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés perquè doni explicacions sobre el CatalanGate. Els vuit partits han registrat diverses peticions de compareixença per l'espionatge a una seixantena de polítics i membres de la societat civil catalana amb el programari Pegasus. Els socis d'investidura també reclamen que compareguin el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, i la ministra de Defensa, Margarita Robles, i altres càrrecs entre els quals la directora del CNI, Paz Esteban.