L'intendent Miquel Justo Medrano, el segon del cap d'operacions dels Mossos, ha fet ballar, i fins i tot desesperar, avui el tinent fiscal en el judici al major Josep Lluís Trapero

Justo Medrano ha explicat el dispositiu tal com s'havia dissenyat: amb binomis i amb l'actuació del CNP i la Guàrdia Civil, si arribava el cas. Però el cas no només no va arribar mai, sinó que va canviar radicalment. Bàsicament, perquè Diego Pérez de los Cobos va dissoldre el dispositiu i perquè les forces i cossos de seguretat de l'Estat van acabar actuant pel seu compte. Davant del canvi d'estratègia policial, després de l'oficialització del trencament de la coordinació entre els tres cossos policials, els agents d'informació van fer un llistat, regió a regió, dels centres més fàcils de tancar per la poca presència de votants o altres circumstàncies.

Els Mossos tenien com a missió, també, controlar grups radicals. De tots els àmbits. Des de grups independentistes, antisistema i extrema dreta. Controlaven si anaven als centres de votació, a edificis institucionals i al Port de Barcelona, on hi havia la base dels antiavalots de la policia espanyola.

 

Miguel Ángel Carballo ha anat donant pals de cec per intentar atrapar en alguna contradicció l'intendent, però s'ha vist embolicat en la seva pròpia estratègia. La magistrada Concepción Espejel li ha hagut de cridar l'atenció en algun moment. I lluny del seu propòsit d'enxampar Miguel Justo Medrano en la hipòtesi de la inacció, ha fet que l'intendent acabés exposant que tenien "la certesa que els organitzadors intentarien fer el referèndum" i "l'esperança que amb les accions policials que s'havien preparat no s'arribaria a anomenar referèndum" la votació de l'1-O.

La tensió ha esclatat analitzant els informes dels Mossos que preveien tots els escenaris.

 

Durant el matí han anat passant altres comandaments dels Mossos. El cap de la divisió de Planificació Tècnica de Seguretat, Amadeu Domingo, ha dit que el Pla Àgora es va fer pensant que s'hi podia incloure l'1-O. Ha explicat que es van mobilitzar efectius de diversos departaments i que la secretaria general mai es va negar a donar les compensacions.

 

Els principals comandaments dels Mossos han declarat. Demà s'esperen agents del dispositiu de l'1-O.