Íñigo Errejón ha estat definitivament absolt de la suposada puntada de peu a un veí de Lavapiés, després que aquest dimecres l'Audiència Provincial de Madrid hagi confirmat la sentència que va absoldre el líder de Más País del delicte lleu de maltractament. A la sentència a la qual han tingut accés Efe Europa Press, el tribunal rebutja el recurs contra l'absolució presentat pel denunciant. Així, el magistrat Francisco Manuel Oliver Egea liquida el cas perquè no havia quedat "acreditat que el denunciant propinés una puntada de peu al denunciant".

Entre altres coses, el recurs al·legava un "error en la valoració de la prova i incongruència de la sentència sustentada en una incorrecta valoració de la prova". Però l'Audiència Provincial de Madrid destaca que la jurisprudència constitucional exigeix la celebració d'una vista per poder condemnar en segona instància qui va ser absolt en la primera i això només és possible quan les proves no van poder proposar-se en primera instància, van ser indegudament denegades o no van ser practicades per causes alienes al sol·licitant. "Aquest precepte, de naturalesa evidentment restrictiva, impedeix la possibilitat que en la vista d'apel·lació es torni a practicar de nou íntegrament la prova practicada a primera instància", expliquen els magistrats.

L'advocat del denunciant, molest

A això cal sumar que la llei estableix ara de forma expressa la prohibició de condemnar l'acusat que va resultar absolt en primera instància, així com la d'agreujar la condemna que li hauria estat imposada, quan el motiu es basa en l'apreciació de la prova i redueix "les possibilitats del tribunal d'apel·lació a la declaració de nul·litat de la resolució impugnada".

Carlos del Arco, advocat del denunciant, ha declarat a Europa Press que l'Audiència Provincial de Madrid no ha entrat a valorar els "possibles errors" en la valoració de la prova "per entendre que la doctrina del Tribunal Suprem s'ho prohibeix". Malgrat això, el lletrat ha recordat que la resolució deia que "algú mentia" i que el jutge no va ser capaç de determinar si va ser el seu client o "Errejón i els seus acompanyants". "Existeix el dubte més que raonable que donés aquesta puntada de peu", ha apuntat, abans de proposar que el diputat "hauria de sotmetre's a un polígraf" juntament amb el denunciant per veure "qui diu la veritat i qui menteix".