El panorama de les portades d’avui, vistes una al costat de l’altra (una sobre l’altra, per ser exactes), no és gaire falaguer per a dijous que ve, dia que els ministeris de Sanitat i Educació faran una conferència sectorial conjunta per tractar amb les comunitats autònomes la tornada a l’escola. La reunió se celebrarà enmig del temor, la incertesa i la perplexitat entre les famílies, els professors i la resta de la societat, sobtats per l’expansió de la Covid-19 i la indefinició dels procediments i circumstàncies del retorn a l'activitat escolar en algunes comunitats.

Les autoritats decidiran sobre una bateria de mesures (proves i seguiment de casos, confinaments, restriccions a la mobilitat, més recursos econòmics i humans…) per aconseguir que la formació d’una generació no quedi seriosament tocada.

Fa l’efecte que els governs segueixen sense tenir gaire clar què cal fer per contenir la pandèmia i d’aquí a dues setmanes arrenca el curs escolar —si és que arrenca. La situació no només implica la canalla, sinó els pares —que han de treballar— i els mestres —que s’encarreguen de la cosa en concret. Les portades madrilenyes són per posar-se a plorar. La Razón i l’ABC van a la seva bola, amb el globus d’aire calent que han fabricat sobre les finances de Podemos. El País dispara contra la comunitat de Madrid amb les bales del govern central, mentre que El Mundo, al contrari, diu que el govern central ha abandonat les autonomies: se'n renta les mans, ignora el drama i no fa res.

Alguna cosa hi ha de tot això: entre que els governs tot just han tornat de vacances i que les competències sobre l’inici de curs són dels governs autonòmics… doncs… esclar. Seria una sorpresa colossal —un miracle, vaja— que les autoritats, en tornar d’un mes de vacances, trobessin sobre les taules dels despatxos un pla complet d’inici del curs escolar en cas de pandèmia. Això: per posar-se a plorar.

Les portades de la premsa de Barcelona són tota una altra cosa. Diuen que el Govern de la Generalitat té un pla per a l’inici de curs —o alguna cosa que s’hi assembla. No es pot saber quina eficàcia tindran les mesures que s’anuncien a les primeres pàgines dels diaris del Cap i Casal, però almenys es coneix que s’han pres algunes decisions i determinis, cosa de la que es pot deduir que algú hi ha pensat una estona i, en fi, això vol dir que el Govern manté una activitat que fa pinta de governació. Molta gent qualificarà de bona notícia saber que hi ha algú al volant. En realitat hauria de ser el nostre pa de cada dia i no sorprendre ningú. Avui, aquí, és notícia de portada.

EP

EM

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA