A pocs dies de la tornada a l'escola de milions de nens, aquest escenari encara és ple d'incerteses. Per la seva part, el Ministeri d'Educació i Formació Professional (MEFP), ara per ara, no ajuda a aclarir els dubtes que inquieten famílies i professorat.

Fonts del ministeri liderat per Isabel Celaá insisteixen aquest dilluns que qui ha de determinar els protocols i la data per a l'inici de curs són les comunitats autònomes, ja que les competències educatives són a les seves mans.

Quant a la seva responsabilitat com a autoritat estatal, apunten a la vigència de l'acord subscrit el passat mes de juny amb les comunitats, a excepció de Madrid i País Basc. Això implica que el curs començarà "en les dates habituals del mes de setembre i amb la presencialitat com a principi general", segons assenyalen fonts d'aquest departament.

En aquest sentit, el ministeri asseguran que no està valorant cap modificació del calendari escolar que, en funció de cada autonomia comença entre el 4 i el 15 de setembre, mentre recalca que fixar la data concreta és competència autonòmica.

"Les CC.AA., que tenen plenes competències de gestió educativa, estan treballant en protocols per a la tornada a l'activitat presencial des de juny seguint les recomanacions elaborades pels Ministeris de Sanitat i Educació", recalca, limitant el seu paper al d'"elaborar recomanacions" sense entrar a la presa de decisions.

Reunió aquesta setmana

El govern espanyol té previst reunir-se aquesta setmana amb les comunitats autònomes per tractar la represa d'aquest curs. Primer, aquest dimarts 25 d'agost, hi haurà una reunió tècnica entre el secretari d'Estat, Alejandro Tiana, i els viceconsellers d'Educació. Dijous vinent 27 d'agost serà el torn dels consellers i els ministres de Sanitat, Educació i FP i Política Territorial. Encara està pendent fixar la data de la Conferència de Presidents monogràfica sobre aquest tema.

Les mesures a Catalunya

A Catalunya, a partir d'aquest dilluns, comença l'Operació Setembre. Unes setmanes clau, segons el president de la Generalitat, Quim Torra. En una roda de premsa aquest dilluns, ha anunciat quan s'obrin les escoles, les mascaretes seran, finalment, obligatòries a tot arreu per als més grans de 12 anys. Als nuclis on hi hagi més risc de contagi, aquesta obligatorietat passarà als més grans de 6.

Torra ha informat que entre el 15 de setembre i el 15 de novembre es faran mig milió de test PCR a centres educatius. 

Altrament, també s'ha convocat un consell executiu extraordinari aquest dimarts per presentar "un pla" en què els departaments d'Educació i Salut han treballat per "concretar" la tornada a l'escola d'aquest setembre. Torra ja ha avançat que les classes a primària seran de menys de 20 alumnes i que a secundària, els grups "seran el màxim de reduïts possible".