Els Mossos van permetre el referèndum de l'1-O malgrat haver pogut evitar-lo i conèixer que el Tribunal Constitucional, segons ha apuntat El Periódico de Catalunya, que publica un informe de la Guàrdia Civil elaborat a partir dels correus electrònics de l'exmajor Josep Lluís Trapero.

L'informe es va realitzar a partir del correu i els documents rebuts i enviats per Trapero des de l'estiu passat i es va lliurar fa uns dies a la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que prèviament havia autoritzat el seu bolc. Inclou documents adjunts en els esmentats correus electrònics, actes i dossiers interns dels Serveis d'Informació dels Mossos que, segons el parer de la Guàrdia Civil, constaten que els responsables de la policia autonòmica van permetre el referèndum, malgrat que sabien que era il·legal. L'informe de la policia judicial elaborat a partir d'aquests correus i documents, suposa que es va dissenyar una estratègia operativa —el 'Pla Àgora' — destinada a "preservar aparences" davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), fiscalia i Ministeri d'Interior.

Reflecteix així mateix que la Prefectura de Mossos va assenyalar que "només amb 40.000 efectius" (la plantilla total de la policia catalana s'acosta als 17.000 agents) es podia impedir realment un referèndum com el de l'1-O i que, malgrat aquesta advertència, es van enviar un parell d'agents per escola, i no es va demanar suport "en virtut d'aquest càlcul propi dels Mossos".

La Guàrdia Civil assenyala que Trapero, amb suport de Prefectura i assessorat pel servei jurídic del cos autonòmic, va sostenir que l'1-O la policia autonòmica va defensar l'ordre públic i la convivència i que així va justificar l'actitud "passiva, no col·laboradora i de permissivitat" dels Mossos davant de la comissió d'un fet il·lícit per a, així mateix, provar d'evitar possibles responsabilitats penals.

La Guàrdia Civil ha posat en mans de la jutgessa Lamela els dossiers de l'àrea d'anàlisi de la Comissaria General d'Informació dels Mossos (CGINF) adjunts als correus que enviava o rebia Trapero i que no es van posar a disposició dels tribunals o fiscalia de forma voluntària, però sí dels superiors jeràrquics i polítics de l'exmajor, inclòs de l''exconseller' Joaquim Forn, actualment a la presó, assegura "El Diari".

Afegeix que en un d'aquests informes interns, adjunt a un correu rebut per Trapero el 23 de setembre, es demostra que la policia autonòmica no va prendre cap iniciativa ni va advertir altres cossos policials que la ANC estava retirant material relacionat amb el referèndum quan va saber que la Guàrdia Civil podria registrar la seva seu, malgrat que la Fiscalia va ordenar impedir i notificar qualsevol moviment relacionat amb l'1-O.

En aquest mateix dosier dels Mossos s'advertia que qualsevol actuació que prenguessin contra els alcaldes de la CUP que rebutjaven presentar-se davant la justícia, podria "danyar la percepció favorable que té la ciutadania sobiranista d'aquest cos policial". Segons s'exposa, dos d'aquests fets porten a la Guàrdia Civil a concloure que existia "connivència" entre la direcció dels Mossos i els impulsors del referèndum de l'1-O i que Trapero facilitava informació i documentació "constantment" els seus superiors polítics, especialment al conseller d'Interior, Joaquim Forn.