Òmnium ha aconseguit aquest matí oferir a Elna, al Rosselló, una imatge d'unitat de l'independentisme, amb el president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras compartint l'acte de commemoració dels 60 anys de l'entitat.

Entre els assistents hi havia la major part dels presos polítics i els exiliats, entre els quals, la cupaire Anna Gabriel exiliada a Ginebra, que no havia estat prèviament anunciada. També el president, Pere Aragonès, i el vicepresident, Jordi Puigneró, així com la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i una àmplia representació dels grups parlamentaris d'ERC, Junts i la CUP.

Ha estat una convocatòria en què l'únic parlament polític l'ha protagonitzat el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i l'ha dedicat fer una crida a la unitat de les forces independentistes.

S'ha acordat que no hi hauria més declaracions de cap altre dels protagonistes. Dit d'una altra manera, la d'avui era una convocatòria sense canutassos, com es coneix en l'argot periodístic les habituals declaracions davant dels micròfons.

Cameo improvisat

Això no obstant, i sense trencar aquest acord, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, no s'ha resistit a protagonitzar el que ell mateix ha descrit com un cameo per a la videocrònica de ElNacional.cat. Ha estat just en el moment en què abandonava l'acte que s'ha celebrat al pati de l'Ancien Collège Paul Langevin de Elna.

Aquest era el punt i final d'una convocatòria en què els líders independentistes exiliats i empresonats han compartit escenari a terres catalanes per primer cop des que el govern de Pedro Sánchez va aprovar a finals del mes de juny els indults dels presos polítics.

Retrobament

Des d'Òmnium s'ha subratllat la importància d'aquesta cita amb el retrobament de Puigdemont i Junqueras, després de la tensió creixent que ha anat distanciant els líders de Junts i ERC els darrers anys.

El cert, però, és que ni la assolellada jornada amb tramuntana que brillava avui al Rosselló no ha aconseguit esbandir l'habitual fredor que caracteritza les trobades entre tots dos.

El moment en què Cuixart ha convidat els dos líders independentistes a pujar a l'escenari ha estat un dels pocs en què s'han permès un gest d'acostament. Tot just, però, en el tram d'enfilar-se per les escales. La resta d'interaccions entre els dos s'ha limitat a escadusseres —i protocolàries— salutacions.

 

A la imatge principal, el vicepresident Oriol Junqueras en una captura del vídeo