L'acte de commemoració dels 60 anys d'Òmnium que s'ha celebrat aquest matí a Elna presidit per Jordi Cuixart ha propiciat una trobada per primer cop dels presos polítics i exiliats damunt l'escenari. A la ja anunciada assistència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras o Carme Forcadell s'hi ha afegit l'exdiputada de la CUP, Anna Gabriel, que es troba exiliada a Ginebra. Era la sorpresa que Òmnium reservava per avui.

"No en tinguem cap dubte, aquest acte de retrobament i tots els que vindran és una victòria. L'Estat espanyol no voldria veure'ns junts, perquè el que vol l'estat espanyol és dividir-nosTinguem-ho clar: en la nostra unitat en la diversitat hi ha la nostra victòria del futur", els ha advertit Cuixart en l'única intervenció política que s'ha escoltat damunt l'escenari.

Aragonès i Borràs

Completaven la primera fila de l'acte el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, els consellers Josep Rull, Quim Forn, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Meritxell Serret, Meritxell Borràs i Carles Mundó. Tots ells han anat arribant a Elna al llarg del matí i s'han trobat dins l'edifici de l'Ancien Collège Paul Langevin, on se celebrava l'acte, i on han estat reunits fins començar.

Tot i que els presos de Junts es van reunir amb Puigddemont a començaments de juliol a Waterloo i cinc dies després van ser Junqueras i els presos d'ERC els qui van visitar-lo a la Casa de la República, la d'avui era la primera trobada pública que celebraven.

Junts, però distants

Amb mitja hora de retard i sota un sol inclement suavitzat per la Tramuntana, els protagonistes han aparegut plegats al pati de l'antiga escola on s'havia instal·lat l'escenari. Cuixart i Puigdemont, davant i, una mica més enrere, Junqueras. Els dos líders independentistes han mantingut en tot moment les distàncies. Fins i tot i quan els fotògrafs buscaven una primera imatge dels tres junts abans de l'inici de l'acte.

A partir d'aquí s'han anat llegint textos d'autors guardonats amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, actuacions musicals enregistrades i en directe. S'han llegit textos dels expresidents d'Òmnium Jordi Porta, Muriel Casals i d'un dels fundadors, Joan Baptista Cendrós.

Inici del retrobament

L'únic parlament polític que s'hi ha escoltat ha estat el de Cuixart, que ha dedicat un record a la secretaria general d'ERC, Marta Rovira, que no ha pogut acudir a la convocatòria. 

Cuixart ha recordat que un dia 16, com avui, però d'octubre del 2017, va entrar a la presó de Soto del Real amb Jordi Sànchez. Ha assegurat que els va semblar que tot estava perdut, però ha advertit que no només no ho estava sinó que "era l'inici d'aquest retrobament que se celebra avui en terra catalana".

"Podem vèncer"

En la intervenció de deu minuts, el líder de l'entitat ha insistit que l'independentisme és víctima de la repressió perquè l'Estat espanyol sap que poden guanyar. "No ho oblidem nosaltres tampoc, podem vèncer i només depèn de nosaltres", ha assegurat.

Jordi cuixart acto omnium elna efe

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, durant la seva intervenció a l'acte / EFE

El president d'Òmnium ha cridat a plantar cara al feixisme, ha defensat la lluita no violenta, i ha advertit que Òmnium seguirà sent exigent amb els partits, però ho farà amb lleialtat i generositat. "De manera silent quan convé, de manera generosa, com a punt de trobada del conjunt del catalanisme", ha garantit.

Cuixart ha acabat la intervenció amb el seu ho tornarem a fer. "Ho tornarem a fer, junts i millor", ha assegurat abans de tancat l'acte cridant un a un dalt de l'escenari els protagonistes de la convocatòria: Puigdemont i Junqueras -que han protagonitzat, pujant les escales, el moment de major proximitat, fins i tot amb un braç damunt l'espatlla-; després Gabriel, Forcadell, Sànchez, Serret, Ponsatí, Puig, Forn, Borràs i Mundó.

En acabar, hi ha hagut un brindis dels presents, i fotos i selfies amb els assistents, fins que cadascú ha anat marxant pel seu compte. Igual com havien arribat.

 

A la imatge principal, un moment de l'acte amb Oriol Junqueras, Jordi Cuixart, Carles Puigdemont i Anna Gabriel damunt l'escenari / ML