Què passarà amb Ciutadans? La refundació del partit va començar, suposadament, a principis del mes de juliol, tot i que durant el debat de l'estat de la nació espanyola celebrat al Congrés la setmana passada Inés Arrimadas va fer el discurs de sempre, carregant contra l'independentisme a l'estat espanyol. La líder del partit taronja ha destinat la jornada d'aquest dilluns a fer una visita a Alemanya per abordar, entre altres qüestions, la refundació del seu partit amb els liberals alemanys.

Arrimadas s'ha desplaçat fins a Berlín. A les 10 hores del matí s'ha trobat amb el líder del Partit Democràtic Lliure (FDP), Christian Lindner, que també és ministre de finances i, per tant, figura clau del govern de coalició liderat per Olaf Sholz. L'ordre del dia de la reunió, segons la formació taronja, ha estat la refundació de Ciutadans, però també comentar les mesures econòmiques que està posant en marxa Alemanya per combatre els efectes de la guerra de Putin i la reforma de les pensions.

L'agenda d'Arrimadas ha seguit amb una trobada amb el responsable de l'oficina d'Espanya al Ministeri d'Afers Exteriors alemany i diputats liberals al Bundestag, així com amb el president de la Fundació dels liberals alemanys, Karl-Heinz Paqué. Totes aquestes trobades s'emmarquen en les visites que està fent Arrimadas recentment, com ja va fer amb el president francès, Emmanuel Macron, o el primer ministre belga, Alexander De Croo.

Captura de pantalla 2022 07 18 a les 17.09.56 2
 

Aquestes reunions arriben en hores baixes dels liberals espanyols. La seva marca s'esfondra a tot l'Estat i Arrimadas es nega a dimitir. És en aquest context que la formació ja ha explicat que farà una refundació tot i que encara no se'n saben més detalls, més enllà que el procés s'allargarà sis mesos, fins a finals d'any. Aquest canvi d'imatge a Espanya, però, no serà igual a Catalunya​ perquè, segons asseguren fonts del partit, a Catalunya la marca encara és "potent". 

Ciutadans va néixer com un projecte inicialment concentrat al límit territorial de Catalunya el 2005, i només va aconseguir tenir alguna mena de rellevància a escala estatal a partir de les eleccions generals celebrades deu anys després, el 2015. Arrimadas, que va ser líder del partit a Catalunya i després va marxar al Congrés dels Diputats per conduir el partit davant la marxa d'Albert Rivera, ja va assegurar que de moment no dimitirà: "Si nosaltres sabéssim que dimitint tots se salva el partit, no trigàvem ni un segon", va dir després del fracàs a les andaluses.