Refundació o desaparició? Ciutadans afronta les seves hores més baixes i el seu discurs ja no convenç ni els seus. Aquest dimecres la líder de la formació, Inés Arrimadas, tenia un test d'estrès per mostrar aquest suposat canvi que els taronges volen fer després de les últimes desaparicions en el mapa electoral, però ha acabat fent el mateix de sempre: carregar contra els "colpistes" independentistes, rebutjar els indults als presos polítics, i acusar Pedro Sánchez de pactar amb "fills d'ETA", en referència a Bildu. Cap novetat i pocs aplaudiments.

 

Arrimadas ha intervingut a l'hemicicle del Congrés dels Diputats en el marc del debat de l'estat de la nació espanyola, que va començar dimarts i acaba dijous. Dimarts el protagonista va ser el president del govern espanyol, que va anunciar diverses mesures per fer front a la crisi social i energètica com la gratuïtat de Rodalies o impostos contra energètiques i entitats bancàries. La rèplica d'Arrimadas ha deixat molt a desitjar. Sobre les mesures anunciades, ha acusat Sánchez d'adoptar-les "per superar el debat de política general sense morir políticament" en lloc de decidir-les pensant en els espanyols.

Més enllà d'aquesta crítica, Arrimadas ha tornat als clàssics sobre l'independentisme, rebutjant que Sánchez vulgui resoldre el conflicte polític per la via negociada. Per Arrimadas, els acords de Sánchez amb l'independentisme són "infames", i també li sembla malament la reunió entre Pere Aragonès i el president espanyol el divendres a Madrid: "Es reunirà amb els que ens humilien, assenyalen i trepitgen". 

"S'ha saltat totes les línies amb els indults i l'acostament a etarres com mai s'havia fet", ha dit Arrimades, i llavors ha començat a carregar contra el fet que ara Sánchez tingui com a socis habituals a Bildu: "Els espanyols mai perdrem memòria. Per els espanyols els d'Aizpurua (diputada de Bildu) continuaran sent sempre uns autèntics fills d'ETA", ha carregat. Arrimadas així ha recorregut a la crítica contra els independentismes de l'estat espanyol per guiar el seu discurs, d'una manera molt similar a la que va fer dimarts la líder del PP Cuca Gamarra, que fins i tot va dedicar un minut del seu discurs a fer un homenatge a Miguel Ángel Blanco. 

El dimarts Sánchez ja va contestar al PP recordant que el govern espanyol fa cada any un acte per recordar les víctimes del terrorisme, i també va demanar condemnar amb la mateixa eficàcia les víctimes del franquisme. Aquest dimecres el president de l'Executiu ha tornat a condemnar els crims d'ETA, però també ha demanat reconèixer que des de fa 10 anys "la banda terrorista va desaparèixer". En aquest punt, ha volgut recordar aquells "demòcrates" i les forces i cossos de seguretat que van treballar per la fi de la violència, i també ha mencionat a qui llavors era lehendakari, Patxi López, a qui ha abraçat quan ha acabat el seu discurs.