Indignació entre les files de la dreta espanyolista. L'anunci de l'acord de pressupostos entre el Govern de Pere Aragonès i el PSC de Salvador Illa no ha agradat gens a Vox, Ciutadans i el Partit Popular, que han optat per les xarxes socials com l'escenari en el qual mostrar el seu rebuig. Ara bé, l'enuig no és principalment pel contingut de l'entesa ni pels punts que s'hi inclouen, sinó per l'aliança que s'ha articulat. Si bé des dels socialistes i l'executiu han assegurat que tan sols es tracta d'un acord "puntual" que no té voluntat de garantir la continuïtat de la legislatura, els unionistes han optat per llegir-lo amb una perspectiva diferent.

🔴 Acord pels pressupostos de la Generalitat entre el Govern i PSC | DIRECTE

El primer a reaccionar ha estat el líder de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga. Des de Twitter, ha carregat amb duresa contra el cap de l'oposició per pactar amb els republicans, i fins i tot l'ha acusat d'independentista. "Illa parla de 'responsabilitat' i 'política útil' per tapar la realitat: és un separatista més", ha llançat. També ha criticat que tots dos partits "comparteixen agenda". "Són els responsables que Catalunya tingui serveis públics deficients, carrers insegurs i milers de famílies arruïnades", ha afegit, per acabar amb una conclusió: "Ni exerceix oposició ni és alternativa". Unes paraules que xoquen amb la mateixa valoració del líder del PSC, que ha dit que el seu partit continuarà construint una alternativa al Govern de Pere Aragonès.

Des de Cs, la valoració ha estat igualment de pessimista, si bé amb un llenguatge més lleuger en comparació a la ultradreta. El líder dels taronges, Carlos Carrizosa, ha dit que, amb l'acord de pressupostos, "el paperot s'acaba". I és que, malgrat que ERC només exerceix el Govern a la Generalitat, Carrizosa ha volgut treure'n cullerada i assegurar que també tenen el control a l'Ajuntament de Barcelona i al Congrés dels Diputats, on governen l'espai dels comuns i els socialistes. "Gràcies als socialistes, ERC ja governa de fet a Barcelona, Catalunya i al conjunt d'Espanya", ha assegurat. "La tempesta perfecta".

I per part del PP, el líder Alejandro Fernández ha fet ús de la seva habitual ironia i dialèctica per replicar a l'acord. El conservador ha aprofitat les exigències en matèria d'infraestructures que ha fet el PSC (en la forma de la B-40, l'ampliació de l'aeroport i el Hard Rock, que ERC i comuns rebutgen) per carregar contra els republicans i els liles. "Serà divertit escoltar ara Illa, Aragonès i Albiach dir que el Hard Rock ja no és un 'casino que fomenta la ludopatia', sinó 'un espai progressista d'intercanvi d'experiències'". I ha acabat el missatge amb un dard: "El que s'empassen alguns per la poltrona...".