Declaració d'intencions. El líder del PSC, Salvador Illa, ha volgut deixar rotundament clar que l'acord de pressupostos al qual ha arribat el seu grup amb el Govern de Pere Aragonès no és, en cap cas, un salvavides. A primera hora d'aquest matí, tots dos actors han anunciat una entesa pels comptes (la firma tindrà lloc aquesta tarda), després de setmanes de negociacions. Però poc després ha comparegut el primer secretari socialista per enviar un avís a l'altra part. "Això no és un pacte de legislatura", ha advertit. "És un acord rellevant en matèria pressupostària, però no més que això". Amb aquestes paraules, Illa ha volgut evidenciar que el seu grup es manté encara en l'oposició, malgrat aquest suport "puntual", especialment enfront un escenari marcat per les eleccions municipals dintre d'uns mesos.

 

🔴 Acord pels pressupostos de la Generalitat | DIRECTE

"Seguim i seguirem treballant en la construcció d'una alternativa", ha afegit, explicant també que no deixaran de treballar a fer oposició al Govern des del Parlament. I un dard directe contra el mateix president de la Generalitat, assegurant que l'executiu que encapçala Pere Aragonès "no convé" per a Catalunya. Això sí, malgrat falcar-se en l'oposició, Illa no ha evitat obrir la porta a més futures enteses puntuals, com ja va passar l'any passat amb l'acord pel català a les escoles. "Seguirem fent propostes, fiscalitzant i sent exigents, allargant la mà perquè Catalunya avanci, prosperi i tingui els recursos adequats".

"De la inèrcia a l'acció"

Més enllà de collar Aragonès, el líder socialista també s'ha mostrat satisfet amb l'acord al qual ha arribat amb ERC, especialment després que els republicans cedissin la setmana passada amb la B-40. Entre aquest dilluns i dimarts s'han acabat de tancar els darrers serrells, i ara ja s'ha pogut anunciar una entesa "molt rellevant". Illa ha volgut fer constar que l'acord s'ha establert entre el president de la Generalitat i el cap de l'oposició, una circumstància gairebé excepcional, segons ell. "Aquesta fotografia no és habitual, ni a Catalunya ni a Espanya ni a moltes altres zones". I és que els socialistes han fet un "exercici de responsabilitat" en el qual han anteposat els interessos dels catalans als del seu partit, ha dit.

"És tot el que voldríem? No. Són els pressupostos que hauríem fet nosaltres? No", ha sentenciat. I és que el PSC s'ha vist obligat a cedir en alguns punts, com ara l'obertura de noves delegacions a l'exterior durant el 2023 o posar el Centre d'Estudis d'Opinió sota control del Parlament, que no apareixen a l'acord. Però, malgrat algunes mancances, Illa ha afirmat que l'entesa és "suficient" per fer un punt d'inflexió i posar Catalunya en marxa. "Passem de la inèrcia a l'acció", ha dit. "El Govern ara té l'instrument per governar. Que governi".

Celebració dels comuns

Per la seva banda, els comuns han celebrat l'acord anunciat aquest dimecres al matí entre el Govern i el PSC per aprovar els pressupostos. "Era un clam: Catalunya, la seva gent i els seus serveis públics necessitaven pressupostos", ha dit en una piulada la líder dels liles, Jéssica Albiach, poc després de l'anunci. Els comuns van pactar al desembre donar suport als comptes dels republicans, però els seus vots no eren suficients per aprovar-los al Parlament. Així, Albiach ha reivindicat que amb el seu acord es podrà "rescatar la sanitat, abaratir el transport públic, impulsar les renovables o multiplicar l'habitatge públic". "En política ets el que fas possible", ha reblat.