Ahir la pregunta es repetia pels passadissos del Parlament i avui la resposta encara no era clara. És Pau Juvillà diputat del Parlament? "El Parlament creu que encara és diputat, però no pot garantir l'eficàcia de tots els actes necessaris que comporten l'exercici ple d'aquest dret". Aquesta ha estat la frase que ha fet servir el diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas després que la Comissió de l'Estatut del Diputat hagi aprovat un dictamen elaborat per ERC, Junts i CUP que planteja mantenir l'escó del diputat però que fixa com a límit no afectar els funcionaris del Parlament. Així mateix, el dictamen estableix que com el Parlament ha presentat un recurs al Suprem contra la decisió de la Junta Electoral Central de retirar-li l'acta, encara no es pot executar aquesta decisió fins que el tribunal resolgui.

Aquest ha estat l'informe que han aprovat aquest dimecres a la tarda els grups independentistes amb el suport dels comuns, mentre que la resta de partits, inclosos el PSC, han votat en contra. Avui el dia ha estat de reunions i d'anades vingudes al Parlament entre els grups independentistes: durant tot el matí i part de la tarda diputats d'ERC, Junts i CUP, amb la presidenta Laura Borràs, han estat debatent i elaborant el dictamen per resoldre situació del diputat anticapitalista Pau Juvillà per tal d'intentar seguir blindant el seu escó enfront de les ingerències de la Junta Electoral Central, que divendres passat li va retirar l'acta arran de la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra el diputat, per qui volen inhabilitació per haver-se negat a despenjar llaços grocs de la Paeria de Lleida quan era regidor.

Les reunions d'aquest dimecres, que han estat llargues, intenses i tenses per desacords entre les formacions, han obligat també a posposar la comissió de l'Estatut del Diputat, que s'ha retardat fins a dues hores, iniciant-se finalment a les 18.00 hores de la tarda. En ella també s'ha escollit nou president, l'advocat i diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas, que ha estat escollit per substituir al diputat de Junts David Saldoni amb els vots a favor d'ERC, Junts, PSC i CUP, els vots en contra de Vox, PP i Cs, i les abstencions dels comuns.

El document aprovat, que ara s'haurà de votar en un ple que previsiblement es convocarà per divendres, també s'escuda en el reglament de la Cambra: constata que no és aplicable a Juvillà cap de les causes de pèrdua de la condició de diputat recollides en l'article 24 del reglament, capítol que recull les causes de la pèrdua de la condició de diputat com són la renúncia presentada a la Mesa, una sentència judicial ferma que n'anul·li l'elecció o la proclamació, per decés o incapacitat, per extinció del mandat i per la condemna d'una pena d'inhabilitació imposada per una sentència judicial ferma. 

 

La CUP volia més

L'elaboració de l'informe no ha estat cosa fàcil, però malgrat això les diferències entre ERC, Junts i CUP no s'han manifestat durant la comissió. El problema principal amb el qual han topat els grups durant l'elaboració de l'informe era que la CUP volia més, en tant que volia assegurar que Juvillà seguirà sent diputat fins a la sentència ferma del Suprem sense fixar límits. En qualsevol cas la diputada Eulàlia Reguant ha dit en la seva intervenció que cal superar els marcs que imposa l'Estat per avançar cap al referèndum, i ha reivindicat la decisió presa en el ple del 17 de desembre que mantenia l'escó del diputat: "El Pau no té cap voluntat de renunciar com a diputat", ha assegurat, mentre que ha insistit en explorar totes les vies per garantir la sobirania del Parlament.

La repressió fa el seu efecte

Des d'ERC Jordi Albert ha justificat que el dictamen s'ha elaborat d'acord amb el reglament del Parlament, per la qual cosa el dictamen el que fa és respectar les normes internes de la Cambra, mentre que ha assegurat que no hi ha dubte que Pau Juvillà ha de poder continuar exercint com a diputat. Per part de Junts en la comissió s'ha posicionat Cuevillas, que també ha fet referència a que se segueix la norma interna i que "una llei orgànica no és jeràrquicament superior al reglament del Parlament".

Jaume Alonso Cuevillas rueda prensa junts diputado - Sergi Alcàzar

El diputat de Junts Jaume Alonso-Cuevillas / Sergi Alcàzar

Després de la seva intervenció a la comissió, el diputat de Junts també ha comparegut al faristol del Parlament per resoldre dubtes, des d'on ha dit, entre d'altres qüestions, que el dictamen no és el millor document jurídic que han fet a causa de les presses que requeria, i preguntat directament sobre si a hores d'ara l'escó és vigent, ha reivindicat que la interpretació que fa la JEC "no té cap base jurídica" perquè està per sobre de la pressumpció d'innocència. També ha insistit en el fet de defensar els funcionaris, perquè segons ha apuntat, "la repressió fa el seu efecte" i els funcionaris es poden veure atemorits: "Entenem que hi ha por, molts funcionaris tenen por que malgrat s'acordi al Parlament, al final siguin ells víctimes d'un delicte de desobediència". 

No és tot el que ha dit Cuevillas i és que ha estat preguntat també sobre si estan actuant diferent a com ho va fer el llavors president Roger Torrent amb l'escó de Quim Torra. Per Alonso-Cuevillas, la diferència és que l'ocasió actual, el Parlament està exercint una activitat més intensa perquè el ple ha acordat recórrer judicialment la resolució de la JEC i demanar mesures cautelars. Així mateix ha explicat que desconeix si el ple que ha de ratificar el dictamen es farà abans que acabi el termini que la JEC va fixar perquè Borràs informi sobre què farà amb l'escó de Juvillà: divendres.

El PSC, amb Vox, PP i Cs

Més enllà de les intervencions i explicacions dels grups independentistes, l'oposició en massa excepte els comuns, que han aprovat el dictamen, ha estat molt crítica amb el Parlament. El portaveu dels comuns David Cid ha carregat contra una JEC que s'extralimita de les seves funcions i ha insistit que Juvillà ha de mantenir els seus drets fins que no hi hagi sentència ferma. De totes maneres, igual com va fer ahir Jéssica Albiach, ha criticat la proposta de paralitzar la Cambra. 

Des del PSC, que malgrat el desembre va aprovar el dictamen per respectar l'escó de Juvillà, ara s'ha baixat del carro, David Pérez ha dit que no és competència de la comissió pronunciar-se sobre resolucions administratives. Des de Vox Antonio Gallego ha qualificat de vergonyosa la proposta de la Mesa, i ha advertit que el dictamen no canviarà el destí del diputat condemnat. Desde Cs Nacho Martín Blanco ha criticat que els grups estiguin fent perdre el temps als diputats amb aquesta qüestió, i finalment des del PP Lorena Roldán ha acusat els independentistes de fer "show". 

Juvillà té càncer

Tot plegat ha passat en una jornada marcada per l'anomalia a la Cambra catalana, on l'activitat ha estat completament diferent a allò habitual, ja que totes les comissions han estat suspeses en el marc de l'acord que va assumir ahir la Mesa del Parlament: la recomanació d'aturar l'activitat per protestar contra les ingerències de la JEC, però també per mostrar la unitat de l'independentisme acordant aquesta mesura per fer front comú contra la repressió. En aquesta mateixa jornada el diputat anticapitalista ha anunciat que té càncer, i ha explicat que durant un temps no podrà exercir la seva activitat política amb normalitat.