El diputat i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà (CUP), acompanyat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs; la vicepresidenta primera, Alba Vergés; la secretària segona, Aurora Madaula, i el secretari quart, Ruben Wagensberg, ha afirmat  avui que la majoria  independentista de la Mesa dona “una resposta unitària per defensar totes les persones represaliades” i en la Comissió de l’Estatut del Diputat  d'aquest migdia s’aprovarà un dictamen en el qual es defensa que una condemna no s’executarà fins que no sigui ferma. Ha afegit que tenen el suport dels comuns i del PSC,  que se sumen als grups independentistes de la CUP, Junts i ERC. El dictamen, definit com “un escut per als diputats” s’ha de portar al ple del Parlament, previsiblement el 23 de desembre. 

Certament, només les diputades dels grups del PP, Cs i Vox han votat en contra d'aquest informe, que s'empara en la norma de la cambra catalana. La diputada Isabel Lázaro de VOX ha assegurat que han denunciat aquest acord "als jutjats de Lleida", referint-se a la junta electoral, mentre Lorena Roldan (PP) i Ana Grau (Cs) han insistit a afirmar que "La Loreg està per sobre del reglament del Parlament". Per contra, el diputat del PSC David Pérez ha manifestat amb claredat que "ara cal defensar el dictamen perquè compleix el que diu el reglament de la cambra", i  ja es veurà l'evolució jurídica del cas.

 

“No seré l’últim diputat independentista inhabilitat”, ha afirmat Juvillà, i  ha llegit un comunicat conjunt de la Mesa: “Davant de la repressió estarem unides i fermes per denunciar l’abús de poder contra els diputats i el Parlament.” El diputat cupaire ha manifestat que “aquestes condemnes no  tenen raó jurídica  i és l’aplicació del  Dret penal de l’enemic per part de la judicatura espanyola” i ha defensat “la sobirania del Parlament”.  El diputat ha insistit: “Constantment, el poder judicial innova contra el moviment independentista.”

La Comissió de l’Estatut dels Diputats  s’ha reunit avui, al migdia, per tractar la situació del diputat de la CUP, després de ser condemnat dimarts pel TSJC a sis mesos d’inhabilitació a càrrec públic per haver mantingut uns llaços grocs en el despatx que el grup de la CUP té a La Paeria de Lleida, durant les eleccions del 2019, i que no va treure tot i els requeriments de la Junta Electoral Central (JEC) al·legant que  s’emparava en el dret a la llibertat d’expressió.  

Dues interpretacions del Suprem

La condemna de Juvillà  es discuteix ara en dos escenaris: la via penal i  la via administrativa, amb la Junta Electoral Central (JEC). La condemna no és  ferma i per això el reglament de la cambra catalana no preveu encara la retirada de l’escó. La defensa del diputat ha anunciat que presentarà recurs de cassació al  Tribunal Suprem. Tanmateix, tal com va passar amb el president Quim Torra, Ciutadans i Vox ja han anunciat que demanaran a la Junta Electoral Central  (JEC) que insti de manera immediata el Parlament perquè retiri l’acta al diputat anticapitalista al·legant la “il·legibilitat sobrevinguda” que, consideren, recull la Loreg i que el Suprem, en el cas de Torra ( STS 572/2021), va avalar.

 

La CUP, però, interpreta  de forma diferent aquesta mateixa sentència del Suprem, la qual assenyala que el Parlament no havia fet ús de les seves competències per retirar o no l’escó a Torra. Amb tot, la sentència de l’alt tribunal espanyol no és prou taxativa i valida tant l’acció del Parlament com la de la JEC. El partit anticapitalista  ja va introduir un registre a la mesa del Parlament  en què demana que s’obri el procediment que correspongui arran de la sentència del TSJC que afecta el diputat Juvillà, petició que la mesa ja va traslladar a la comissió de l’Estatut del Diputat, la qual ha aprovat  per majoria el dictamen que, per ara, blinda  l'escó del diputat de la CUP.

 

Foto principal: La Mesa independentista amb Pau Juvillà  /M.P.