El dictamen votat avui per la Comissió de l’Estatut dels Diputats ha comptat amb el vot favorable de Junts, ERC, la CUP i En Comú Podem. Per contra, el PSC ha votat en la mateixa direcció que ho ha fet la dreta espanyolista de Vox, Ciutadans i el Partit Popular. D'aquesta manera, els socialistes han rebutjat defensar l'escó del diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, en els terminis que ho argumenta el dictamen, el qual manté que l'anticapitalista ha de preservar el seu escó sempre que no comprometi els funcionaris de la Cambra catalana. Aquest informe, que haurà de ser ratificat en ple parlamentari, arriba a dos dies que es compleixi el termini que va fixar la JEC perquè la presidenta del Parlament, Laura Borràs, executi la retirada de l'acta del diputat cupaire.

El diputat del PSC David Pérez ha informat que votaran en contra de la resolució, que considera “feble des del punt de vista jurídic” perquè “no hi ha cap firma de cap lletrat o jurista”. Així, ha opinat que cap informe parlamentari pot anar en contra del que sentencia la Junta Electoral Central, per la qual cosa ha demanat complir la sentència i retirar l’acta de Pau Juvillà, evidenciant el canvi de postura dels socialistes sobre aquesta qüestió. També ha aprofitat l’oportunitat per a criticar la proposta de suspendre l’activitat institucional, que considera una mostra de “teatralització i improvisació”.

Més dur ha estat el diputat de Vox Antonio Gallego, que ha reiterat que Juvillà ha estat condemnat per inhabilitació, per la qual cosa ja no pot ser diputat, i ha exigit als partits independentistes que canviïn de camí: “Segueixin fent aquest paperot, estan a punt de fer un nou delicte de desobediència”. A més, ha assegurat que la Comissió de l’Estatut dels Diputats “no és vinculant i res canviarà el destí” de l'anticapitalista, mentre que ha titllat de “xurro” el dictamen. Pel que fa a l’aturada de la cambra catalana, l’ha considerada una “cacicada antidemocràtica vergonyosa”. Com en altres ocasions, ha amenaçat de presentar una denúncia davant dels tribunals: "Aquesta denúncia també la guanyarem, i més diputats separatistes acabaran com Juvillà".

Juvillà no és diputat "segons la Loreg"

El diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco ha remarcat que, segons la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg), no pot ser diputat una persona condemnada per desobediència, encara que aquesta no sigui ferma. “Juguen a despistar”, ha advertit. Pel que fa al dictamen aprovat, l’ha titllat de “paper mullat” i una pèrdua de temps que portarà igualment a la pèrdua de l’escó per part de Juvillà. “Estan intentant enganyar-nos amb un bunyol semijurídic”, ha criticat.

També la diputada del PP Lorena Roldán ha mantingut aquesta direcció, comparant la situació del secretari tercer de la Mesa amb la qual va viure l’expresident de la Generalitat Quim Torra: “Ell ja ha acabat a casa seva, com també ho farà Juvillà”. De la mateixa manera que Martín Blanco, ha remarcat que la Loreg no empara un diputat si aquest ha estat condemnat per desobediència. Així, ha criticat que, en canvi de treure-li l’acta, la presidenta del Parlament Laura Borràs “ha passat la pilota” a la Comissió de l’Estatut dels Diputats.

Els Comuns, en defensa de Juvillà

L’únic partit de l'oposició que no ha compartit aquesta línia ha estat En Comú Podem. El seu diputat David Cid ha assegurat que la JEC s’està “extralimitant de les seves funcions”, i ha reiterat que Juvillà no ha de perdre el seu escó fins que la sentència contra ell sigui ferma. Precisament per això, els Comuns han votat a favor del dictamen, tot i que la seva postura no ha estat sense crítiques. Als independentistes ha retret la decisió de paralitzar l’activitat parlamentària, una decisió que creu que “no ajuda a entendre què està passant”. Més enllà, ha passat la pilota a Borràs, avisant que és ella qui ha de “prendre la decisió definitiva” sobre l’acta del diputat de la CUP.