Segon ultimàtum a la presidenta del Parlament. La Junta Electoral Central (JEC) es manté taxativa. Aquesta tarda ha emès un acord en què insisteix a la presidenta del Parlament, Laura Borrràs, que "pot incórrer en responsabilitats" si no procedeix "a l'immediat compliment" del seu acord del 20 de gener passat que declara la concurrència de la causa d'inelegibilitat sobrevinguda en la condició de diputat del Parlament al cupaire Pau Juvillà i deixa sense efecte la seva credencial, després de ser condemnat a sis mesos d'inhabilitació a càrrec públic pel TSJC per no haver retirat uns llaços grocs del seu despatx quan era regidor a la Paeria de Lleida. Avui, precisament, el Parlament no ha acceptat el vot delegat de Juvillà amb l'argument de no perjudicar-lo en aquest procés judicial obert.

L'acord respon a les al·legacions presentades a la JEC pel Parlament de Catalunya, davant del requeriment rebut el passat 27 de gener per donar compliment a la seva resolució del dia 20, davant de la petició de Cs. En l'acord, la JEC insisteix que la resolució del 20 de gener passat "és ferma via administrativa". I afegeix que ara correspon a la sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem, en el marc de la peça separada de mesures cautelars oberta a iniciativa de Juvillà i del Parlament de Catalunya, resoldre si estima la seva petició de suspensió de l'acord de la Junta Electoral Central de 20 de gener del 2022, pel qual es declara la concurrència de causa d'inelegibilitat sobrevinguda en la condició de diputat al representant anticapitalista. Però, insisteix: "Mentrestant, l'acord és executable".

 

Arguments

En el recurs, el Parlament exposa que "de conformitat amb la jurisprudència constitucional i amb la finalitat de garantir que el dret a la tutela judicial efectiva i el dret a la participació política no es vegin impedits de manera irreversible, no es considera possible l'execució de l'acord de la Junta Electoral Central, mentre el tribunal competent no s'hagi pronunciat sobre la sol·licitud de mesura cautelar de suspensió". Ara la JEC li respon que el seu acord s'ha d'executar sense esperar la resposta del Suprem. I també recrimina que no hagi utilitzat una mesura per obtenir una resposta més ràpida de l'alt tribunal espanyol. Precisa que "la seva sol·licitud de mesures cautelars no ha inclòs la invocació del previst a l'article 135 de la llei reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, que autoritza el Tribunal a resoldre inaudita part en el termini de dos dies, si es presenten circumstàncies d'especial urgència". I assegura que "la renúncia a aquesta possibilitat no es pot traduir en una suspensió implícita de l'acord discutit sota el pretext d'esperar a la resolució que pugui adoptar el Suprem, com pretén la representació del Parlament de Catalunya".

D'altra banda, la JEC exposa que la irreversibilitat adduïda per l'esmentada representació "tampoc sembla admissible", ja que en el cas que la sala contenciosa administrativa estimés la mesura cautelar sol·licitada, aquesta produiria immediatament els seus efectes, restablint l'afectat en la situació jurídica que determini aquesta resolució judicial. El Parlament ha mantingut una nova sessió tensa per Juvillà.