Diverses entitats independentistes, entre les quals es troben l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, han convocat per aquest dijous a les 13:30 a la plaça Espanya una manifestació contra la presència del rei Felip VI, que assistirà a la inauguració de la Fira de l'Automòbil a Barcelona en aquella mateixa jornada. Aquesta concentració es produeix just el dia abans del quart aniversari del referèndum de l'1 d'octubre i a tres dies, també, del dia en què farà 4 anys del polèmic discurs del monarca sobre els fets de l'1-O.

La protesta contra Felip VI porta per lema "Catalunya no té rei". Des d'Òmnium, animen a participar-hi amb una piulada en la qual expressen que "dijous, un dia abans de l'1-O, el Borbó trepitjarà Catalunya i nosaltres li deixarem clar que no és benvingut".

TUIT òmnium cultural manifestación 30 septiembre 2021

Per la seva banda, l'Assemblea ha escrit a Twitter: "Que torna? Nosaltres tornem al carrer! El rei de la repressió i la corrupció ve el dia abans de l’1-O. Recordem-li que no és benvingut a Catalunya".

TUIT assemblea manifestación 30 septiembre 2021

El Rei, acompanyat de Pedro Sánchez

Aquest dijous, té lloc la inauguració del Saló de l'Automòbil a Barcelona. En el marc d'aquest acte, hi assistirà el rei d'Espanya, Felip VI, acompanyat del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Per part del Govern, hi anirà Roger Torrent, conseller d'Empresa i Treball. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha al·legat problemes d'agenda en coincidir amb la celebració del debat de política general que es produeix aquesta setmana al Parlament.

Malgrat que el president no hi anirà, ja havia anunciat que hi assistiria algun membre de l'Executiu perquè es tracta d'un esdeveniment que afecta un àmbit molt important, com és en aquest cas la indústria automobilística.

Aquesta visita coincideix amb la vigília del quart aniversari de l'1 d'octubre i la setmana després que el president Carles Puigdemont fos detingut (i, en menys de 24 hores, alliberat) a L'Alguer.

Setmana de mobilitzacions de l'independentisme

Aquesta protesta del dijous a plaça Espanya de Barcelona se suma a la marató d'actes que ha programat l'Assemblea Nacional Catalana amb motiu del quart aniversari del referèndum de l'1 d'octubre. L'objectiu de l'ANC és "reivindicar la victòria democràtica davant l'Estat que va suposar el referèndum de l'1-O".

El primer d'aquests esdeveniments es durà a terme el divendres a les cinc de la tarda al municipi d'Illa, a la Catalunya Nord. Per al 2 d'octubre, hi ha convocades tres marxes que partiran des de diversos punts del país. Paral·lelament, tindrà lloc la Conferència Nacional Antirepressiva a la Universitat de Girona.

Finalment, l'agenda d'actes es clausurarà el diumenge 3 d'octubre amb una manifestació a la plaça del Cinc d'Oros a Barcelona.

 

Imatge principal: Fotografies del rei Felip VI cremades en una protesta contra el monarca a Barcelona. Sergi Alcàzar.