La visita del rei Felip VI a Barcelona, just la vigília de l'1-O, per inaugurar el saló de l'automòbil es produeix mentre al Parlament de Catalunya se celebra el debat de política general. Aquesta és la raó que ha esgrimit el president, Pere Aragonès, per no acudir a la cita. Això no obstant, Aragonès havia deixat clar també que el Govern seria present a la inauguració d'un saló que afecta un àmbit tan important com és la indústria automobilística, per la qual cosa finalment serà el conseller d'Indústria, Roger Torrent, l'encarregat d'assumir aquest paper.

La inauguració, que es produeix a més en plena polèmica per la detenció del president Carles Puigdemont a l'Alguer, ja s'havia hagut d'avançar un dia per evitar que la presència del monarca coincideixi amb el quart aniversari del referèndum de l'1-O. Amb el Rei assistirà també a l'acte el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

Aragonès va explicar ahir en una entrevista a RNE que mentre es produeix la visita el Parlament estarà votant les propostes de resolució posteriors al debat de política general que comença aquesta tarda a la cambra catalana. "Imagini's que no s'aproven perquè falta un diputat que és el president de la Generalitat", va apuntar.

Precisament, aquest matí la CUP ha anunciat que presentarà una proposta de resolució perquè el Govern es comprometi a celebrar dins d'aquesta legislatura un referèndum d'autodeterminació.

Presència del Govern

Ja durant el govern de Quim Torra, l'executiu va fixar com a norma d'actuació que no participaria en actes organitzats per la Casa Reial però que no deixaria d'acudir a esdeveniments convocats a Catalunya en què participés el monarca. També Aragonès va argumentar ahir que "el govern que governa Catalunya és el de la Generalitat" i que per aquesta raó seria present a un esdeveniment important com és la inauguració d'aquest saló.

Precisament, la presència de l'executiu a una convocatòria amb presència del Rei va provocar un dels primers xocs entre els socis del Govern pocs mesos després de la seva constitució. Va ser a mitjans de juny, amb motiu de la reunió del Cercle d’Economia. La portaveu va anunciar que Aragonès havia delegat en el número dos del gabinet, Jordi Puigneró, la representació a l’habitual sopar inaugural de les jornades, però el vicepresident va replicar que ja havia decidit plantar el Rei.

Finalment, Aragonès va acudir a la recepció prèvia al sopar intentant evitar les càmeres, però va ser el Rei mateix qui es va encarregar d’immortalitzar el moment oferint-li fer una foto de família.

Cercle d'Economia, Rei saludant a Pere Aragonés - Cercle d'Economia

El Rei i Aragonès durant la recepció prèvia al sopar del Mobile World Congress

Una situació similar es va produir deu dies després amb el sopar inaugural del Mobile World Congress. En aquella ocasió, Aragonès sí que va acudir al sopar, però va evitar participar en el besamans previ. Aragonès es va presentar acompanyat del vicepresident i el conseller d'Indústria.

Aquest cop, Aragonès no ha tingut gaires problemes per absentar-se de la convocatòria, i serà Torrent qui haurà de representar l’executiu a la inauguració. Amb tot, des de l'executiu se subratlla que tant Aragonès com Puigneró acudiran també a visitar el saló tot i que no participin a la inaguració.

 

El rei Felip VI durant la inauguració del saló de l'automòbil del 2019 / Sergi Alcàzar