El president Carles Puigdemont sortirà en breu en llibertat i sense mesures cautelars, segons ha pogut saber ElNacional.cat de fonts de la seva defensa. El procediment judicial segueix en marxa després que el polític independentista va ser detingut aquest dijous quan viatjava a l'Alguer procedent de Brussel·les. 

Aquesta hauria estat la decisió de la Cort d'Apel·lació de Sàsser, sobre la qual requeia la competència sobre la posada en llibertat o l'extradició del líder independentista. Entre aquesta tarda i demà al matí està previst que el jutge faci pública la seva resolució.

Fonts de la defensa asseguren que Puigdemont no té restriccions de moviments. Per aquesta raó, la previsió és que mantingui l'agenda que tenia prevista per aquest cap de setmana participant a l'Aplec Internacional d'Adifolk. L'agenda inclou també una reunió amb el president de la regió autònoma de Sardenya i amb el síndic de l'Alguer.

Revés a Llarena

Abans que la Cort prengués la seva decisió, el jutge instructor Pablo Llarena ha fet arribar l'euroordre contra Puigdemont que, segons ha assegurat, estaria vigent des del 2019. Això no obstant, l'euroordre de Llarena entra en contradicció amb el pronunciament del Tribunal General de la UE que va assegurar que no hi havia possibilitat de risc imminent de Puigdemont, però també amb l'Advocat de l'Estat que va fer arribar un escrit al TGUE en aquest mateix sentit.

De fet, membres de la defensa de Puigdemont apunten que la fiscalia hauria expressat dubtes sobre la legalitat de l'euroordre del jutge Pablo Llarena.

La decisió del jutge de Sàsser representa un contundent revés al jutge Llarena, que ja ha vist com les seves euroordres fracassaven a Bèlgica, Alemanya, Escòcia i, ara, a Itàlia.

De fet, la inexistència d'un risc imminent de detenció que el TGUE va assenyala per mantenir aixecada la immunitat de Puigdemont, ha permès al polític català viatjar sense impediments no només als plens del Parlament a Estrasburg sinó també moure's sense problemes per la Catalunya Nord al llarg de l'estiu o viatjar la setmana passada a París on es va reunir amb diputats i senadors francesos a l'Assemblea Nacional.

La previsió era que Puigdemont declarés aquest migdia a través de videoconferència. Els seus advocats havien demanat que la declaració s'ajornés per donar temps al jutge per estudiar tota la documentació.

 

A la imatge principal, el president Carles Puigdemont en un acte d'Òmnium. Europa Press