ERC i Junts han arribat a un "principi d'acord" per desencallar la investidura de Pere Aragonès, formar un govern de coalició i evitar així repetició d'eleccions. Així ho anuncia un comunicat conjunt de les dues formacions independentistes. 

La notícia s'ha conegut aquest dilluns a les 8 del matí i les xarxes no han tardat a omplir-se de reaccions a aquest acord, reaccions que venen dels dirigents d'ERC i Junts i d'altres formacions polítiques. 

El conseller empresonat a Lledoners Josep Rull ha qualificat el preacord de "gran notícia". En un missatge al seu compte de Twitter, Rull s'ha referit a la notícia com "una autèntica injecció d'optimisme" especialment per a tots aquells dirigents polítics que estan empresonats pel procés.

Segons Josep Rull, el Govern de coalició servirà per "governar bé i per a tothom, i per guanyar la independència de Catalunya".

TUIT Josep Rull acuerdo investidura ERC Junts

Per la seva banda, la diputada d'ERC Laura Vilagrà ha celebrat l'entesa entre ERC i Junts amb un "Habemus preacord". El preacord s'ha treballat aquest cap de setmana en dues jornades entre el dirigent d'ERC i candidat a la investidura, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Tots dos compareixeran en roda de premsa aquest migdia per explicar el contingut del pacte, només nou dies abans que s'acabi el termini per a la convocatòria automàtica d'eleccions.

TUIT Laura Vilagrà acuerdo investidura ERC Junts

El també conseller empresonat Jordi Turull ha explicat que està content per haver aprofitat "intensament aquest permís de 48 hores des de molts punts de vista". Turull ha pogut sortir de la presó aquest cap de setmana, precisament quan s'ha fet efectiu aquest acord. "Entro de nou a la presó amb l'ànim més alt que no pas dissabte quan en sortia", conclou el conseller.

TUIT Jodi Turull acuerdo investidura ERC Junts

El portaveu d'EH Bildu, Jon Inarritu, ha sigut irònic i s'ha referit als contraris a l'independentisme: "Quin disgust per a tots aquells que auguraven/esperaven unes noves eleccions a Catalunya".

TUIT Jon Inarritu acuerdo investidura ERC Junts

En les pròximes hores o dies la presidenta del Parlament, Laura Borràs, haurà de fer una ronda de consultes amb els grups parlamentaris —ja va avançar que seria en format telefònic— i convocarà el ple d'investidura si constata que Aragonès té possibilitats de ser investit president.

 

Foto principal: Els consellers Jordi Turull i Josep Rull entrant a la presó de Lledoners / EFE