Iñaki Urdangarin des d'avui ja no haurà de pernoctar cap altre dia a la presó d'Àlaba. El cunyat del rei podrà viatjar fora d'Espanya per motius laborals i no haurà de passar cap nit a la presó com fins ara. Aquest canvi en el seu règim penitenciari és deu a la seva bona conducta i al compliment de les seves obligacions. El passat mes de febrer, Institucions Penitenciàries va autoritzar a Urdangarin per seguir complint la seva condemna pel cas Nóos a la secció oberta de la presó alabesa, després que li fos concedit el tercer grau un mes abans, segons recull Europa Press. 

Urdangarin va ser condemnar a 5 anys i 10 mesos de presó pel cas Noós. L'ex duc de Palma va començar la seva condemna a Madrid, des d'on va demanar el trasllat a Àlaba al·legant motius d'arrelament amb Vitòria. Amb el nou règim penitenciari del marit de la infanta Cristina haurà de sotmetre's a un control setmanal, presentar-se personalment a la presó o telefònicament quan es trobi fora de Vitòria. També haurà de seguir amb el programa que està desenvolupant per a condemnats per delictes econòmics, informa Efe. 

Aquest no és el primer pas que fa Urdangarin cap a la llibertat completa des de setembre de 2020 acudia a Pozuelo de Alarcón (Madrid) per fer tasques de voluntariat en una ONG d'atenció a persones amb discapacitat, on va acabar la seva tasca a finals de febrer, com recorda Efe. Actualment, treballa en un despatx d'advocats de Vitòria

Inaki Urdangarin ONG / Europa PressIñaki Urdangarin assistint al voluntariat que li ha permès sortir regularment de la presó / Europa Press

Recta final de la condemna

Urdangarin va iniciar aquest any encarant el final de la seva pena de presó. Al gener ja va ser traslladat a la presó alabesa de Zaballa per complir la resta de la seva condemna en règim obert. Tot i això, el cunyat del rei ja havia sortit esporàdicament de la presó en altres ocasions. 

L'ex duc de Palma ha demanat repetidament ser posat en llibertat o accedir a graus més permisos durant la seva estança a presó. Urdangarin va arribar a sol·licitar al Tribunal Constitucional que suspengués l'execució de la seva pena, i ser per tant excarcerat. El Tribunal finalment li va negar el recurs i ha hagut d'esperar molt més per poder recuperar una activitat regular fora de la presó. 

 

Imatge principal: Iñaki Urdangarin ingressant a la presó de Zaballa / Europa Press