Iñaki Urdangarin, condemnat pel cas Nóos, ha sigut traslladat a la presó alabesa de Zaballa per complir la resta de la seva condemna en règim obert, ja que treballarà al País Basc.

Fonts penitenciàries a les quals ha tingut accés Efe, han assegurat que el cunyat del rei Felip VI va sol·licitar el trasllat des del Centre d'Inserció Social (CIS) d'Alcalà d'Henares a la presó alabesa que gaudeix de mòduls oberts pels presos en tercer grau. 

El trasllat des de Madrid a Àlava permetrà al marit de la infanta Cristina gaudir dels caps de setmana lliures a prop de Vitòria, on resideix la seva mare, així com realitzar el programa de tractament per delictes econòmics des de la secció oberta de Zaballa, on tornarà per dormir.

Després d'aquest trasllat, el marit de la infanta Cristina ja no acudirà a fer voluntariat a l'Hogar Don Orione, un centre situat en la localitat madrilenya de Pozuelo de Alarcón al qual el cunyat del rei es desplaçava des de la presó avilesa de Brieva.

Urdangarin va triar la presó de dones de Brieva, a Àvila, per a complir la seva condemna de cinc anys i deu mesos per corrupció en el "cas Nóos", ingressant per primera vegada el 18 de juny de 2018. La decisió de mantenir-se aïllat en un mòdul sense contacte amb altres presos ha estat motiu de discrepàncies entre el jutge de vigilància i Institucions Penitenciàries.

Fins al seu tercer grau, Urdangarin ha gaudit d'altres permisos de sortida, així com per a assistir a voluntariat en una ONG de Pozuelo de Alarcón, en aplicació de l'article 117 del Reglament Penitenciari.

El tercer grau d'Urdangarin

El jutjat de vigilància penitenciària número 1 de Castella i Lleó va estimar el recurs d'Iñaki Urdangarin, pres a la presó de Brieva (Àvila), i va concedir-li el tercer grau penitenciari. 

El Tribunal Superior de Justícia de Castella i Lleó van informar de la resolució judicial sobre Urdangarin, qui va ingressar a la presó el 18 de juny de 2018 per complir una condemna de cinc anys i deu mesos de presó per delictes de corrupció en el cas Nóos.

El ministeri fiscal es va posicionar a favor del recurs interposat per Urdangarin, però va posar com a condició que "mantingués la seva activitat laboral i se sotmetés a un programa de tractament de delinqüència econòmica".

Imatge principal: Foto d'Urdangarin sortint d'Hogar Don Orione on fa el voluntariat. - Europa Press.